Skip to content

Irak måste införa skiljeförfarande - Ulf Franke ger oljelandet svenska råd

Ulf Franke
Ulf Franke

Ett oljeland som Irak måste lära sig att hantera skiljeförfaranden om man vill öka antalet utländska investeringar. Det säger den före detta generalsekreteraren för Stockholms Handelskammares skiljedomsinstitut, Ulf Franke som nyligen besökte Irak tillsammans med Världsbanken. 

- Intrycket är att medvetenheten och kunskapen om skiljeförfarande är låg i Irak vilket gör att skiljeförfarande inte tillämpas i någon större utsträckning, kommenterade Ulf Franke nyligen i samband med ett Världsbanksprojekt där syftet var att stödja utvecklingen av den privata sektorn i de norra kurdiska delarna av Irak. 

Ulf Franke framhöll att skiljeförfarande utan tvekan behövs i Irak eftersom det oljerika landet vill öka antalet utländska investeringar och öka sin roll i internationell handel. Skiljeförfarande kan också få en ökad betydelse nationellt i takt med att den privata sektorn utvecklas. 

Näringslivsrepresentanter från handelskamrar och andra organisationer bekräftade senare hans antaganden och visade ett stort intresse för att utveckla skiljeförfarande i Irak. 

I samband med besöket bildades också en arbetsgrupp med uppgift att lösa de problem som Irak måste lösa för att skiljeförfarande ska kunna utvecklas. Några av de utmaningar som arbetsgruppen ska tackla är avsaknaden av en modern skiljedomslagstiftning, att landet inte är anslutet till 1958 års New York-konvention och 1965 års Washington-konvention och behovet av ett aktivt skiljedomsinstitut som kan tala för skiljeförfarande.

Ulf Franke var generalsekreterare på SCC mellan åren 1975 och 2010 och arbetar nu som skiljeman.

 

 

Foto: SCC

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt