Skip to content

Inget tidsbestämt straff för livstidsdömd knivmördare

En kvinna som dömdes till livstids fängelse för bland annat mord i slutet av 1999 får inget tidsbestämt straff i hovrätten. 

En kvinna dömdes i slutet av 1999 i hovrätten för bland annat mord.

Domstolen fann det styrkt att kvinnan och en annan person lurat med sig en man ut i ett skogsparti i Södertälje och där utsatt honom för en utdragen misshandel som slutade med en dödlig knivskada i halsen.

Det har, enligt domstolen, varit fråga om ett ”grymt utdraget våldsutövande som präglats av ett avsevärt mått av hänsynslöshet och råhet”. Båda två dömdes som gärningsmän och påföljden bestämdes till livstids fängelse.

Sommaren 2009 ansökte kvinnan om omvandling till tidsbestämt fängelsestraff, men fick avslag i både tingsrätten och hovrätten. Hösten 2011 lämnade tingsrätten en ny ansökan utan bifall.

Kvinnan, som nu avtjänat närmare 13 år av straffet och är 43 år gammal, överklagade till hovrätten som nu delar tingsrätten bedömning och fastställer underinstansens beslut.

Hovrätten tar bland annat fasta på kvinnans missbruksproblematik och att hon inte haft nattpermissioner i tillräcklig utsträckning. Rätten uttalar även att det i det aktuella fallet varit fråga om ett förhållandevis kvalificerat mord och att tiden till villkorlig frigivning får anses väsentligt längre än den utslussningstid som är aktuell.

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt