Skip to content

Fyra års fängelse för son som gasade ihjäl sin mamma

Den man från Trollhättan som stod åtalad för att ha trätt en platspåse över sin 70-åriga mammas huvud, dragit åt den runt hennes hals och sprutat in startgas så att hon avled döms nu till fängelse i fyra år och tre månader.

Det var i november förra året som en 70-årig kvinna hittades död med en plastpåse över huvudet. Polisen misstänkte först att kvinnan begått självmord. Utredningen tog dock en vändning när kvinnans 31-åriga son tog kontakt med polisen och berättade att det var han som låg bakom hennes död. 

Sonen häktades för dråp men kom senare att åtalas för mord.

Enligt 31-åringen hade hans demenssjuka mamma en önskan om att få dö. Hon ska själv ha försökt att begå självmord men misslyckats, hon ska även ha skrivit ett avskedsbrev.

Sonen förnekade mord men medgav att det var meningen att hans mamma skulle dö. Enligt egen utsago ska han försökt att övertala henne att avstå men senare accepterat hennes önskan.

Med anledning av detta ville mannen att hans gärning skulle bedömas som medhjälp till självmord och i andra hand som en handling som han trodde var tillåten.

Vänersborgs tingsrätt konstaterar att mannens uppgifter om att mamman ville dö och att han utförde gärningen på uppmaning av henne, vinner stöd i utredningen.

Enligt rätten har omständigheterna som föranlett gärningen varit sådana att gärningen anses mindre grov. Rätten väljer därför bort rubriceringen mord och bedömer istället gärningen som dråp.

Straffvärdet ska inte understiga sex år, skriver tingsrätten, men väger samtidigt in det faktum att mannen själv angav sig för polisen, som tidigare hade avskrivit fallet som självmord.

Påföljden bestäms därför till fängelse i fyra år och tre månader för bland annat dråp.  

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt