Skip to content

Företag sparkade anställda efter kommentarer på Facebook – stäms av fackförbund

Det var i slutet av augusti förra året som två anställda på företaget GoExcellent i Piteå sades upp från sina jobb. Anledningen var att personer på företaget kände sig hotade av de båda männen på grund av deras kommentarer på Facebook.

Ola Sundström, förbundsjurist på Unionen, uppger att de inte har lyckats komma överrens med GoExcellent om händelseförloppet och har därför nu valt att stämma företaget i Arbetsdomstolen.

– Arbetsgivaren menar att det är ett hot som ligger till grund för en uppsägning, vi menar att det de har gjort inte är tillräckligt allvarligt för en uppsägning, säger han till Svenska Dagbladet.

Enligt stämningsansökan ska männens tidigare kollega i början av augusti förra året ha känt sig lurad av företaget och då skrivit ett kritiskt inlägg om detta på Facebook. En av de två männen svarade att han skulle ”storma in” till en kollega och ”Unleash the fucking fury”.

Den andra mannen skrev: ”jag säger inget så har jag inget sagt.. men man kan ju tänka en del fula ord...” och ”as long as you shoot the fuckers and not the fuckees”.

Några veckor senare blev de båda männen inkallade till chefen där de fick beskedet att de fått sparken. Motiveringen löd att de övriga anställda inte kände sig trygga med att männen arbetade kvar.

– Självklart är det inte okej att utföra allvarliga hot, men det har inte varit ett hot, säger Sundström till Svenska Dagbladet.

Unionen begär nu 150 000 kronor i skadestånd till var och en av de uppsagda männen. De har dock inte framfört några krav på att bli återanställda.

GoExcellent vill inte kommentera stämningsansökan i dagsläget, enligt företagets pressansvarige Moniqa Löfstedt.

– Vi måste få invänta och se vad de går vidare med, innan vi kan kommentera sakfrågan. Men vi står fortfarande fast vid att vi gjorde rätt i att agera med uppsägning, säger hon till Svenska Dagbladet.

Foto: Scanpix

  • Alt-texten
    Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt