Skip to content

Elvabarnsmamma kan inte vara sambo - vinner i domstol mot socialnämnd

En kvinna som vill ha försörjningsstöd har vunnit i förvaltningsrätten mot socialnämnden. Orsaken är bland annat att hon har elva barn och att hon därför sannolikt inte kan vara sambo med den man som hon är förlovad med.

En socialnämnd avslog en kvinnas ansökan om försörjningsstöd för en månad. Anledningen var att socialnämnden ansåg att det genom Försäkringskassans utredning stod klart att kvinnan var sambo med en man som hon var förlovad med och dessutom hade barn tillsammans med.

Kvinnan överklagade beslutet och hävdade att hon och mannen inte var sambo bland annat på grund av att det inte var praktiskt möjligt eftersom hon totalt har elva barn varav vissa bor permanent med henne och vissa växelvis.

Förvaltningsrätten konstaterar att parets förlovning och gemensamma barn talar starkt för att de lever tillsammans samtidigt som kvinnans annorlunda familj talar starkt för att hon inte är sambo med mannen.

Efter en sammanvägning av bevisningen, vilken utgjordes av bland annat intyg från vänner och grannar, finner förvaltningsrätten att det är sannolikt att paret inte har varit eller är sambos. Förvaltningsrätten upphäver därför socialnämndens beslut.

 

Therese  Åkerlund

 

 

Foto: Roald Berit/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt