Skip to content

EKO-brotts-kontroller hos taxi gav 14 miljoner till statskassan

Exakt 14 388 063 kronor har återförts efter en samverkansinsats för att minska svart arbetskraft, oredovisade intäkter och minska brott inom yrkestrafiken i Stockholms län.

- Trafikenheten har sedan 2011 intensifierat arbetet mot fusket inom taxinäringen. Genom ett mycket gott samarbete med andra myndigheter har vi nått mycket goda resultat, säger Göran Bolinder, chef för trafikenheten vid Polismyndigheten i Stockholms län.

- De vinster som samhället har gjort genom exempelvis ändringsbeslut av taxering motsvarar cirka 18 000 kronor per kontrollerad taxiförare.

Polismyndigheten i Stockholm län har vid taxikontrollerna fyllt i en kontrollista som skickats till Transportstyrelsen. Transportstyrelsen har i sin tur skickat dessa vidare till övriga samverkande myndigheter för genomgång och kontroller.

Totalt 796 kontrollistor upprättades av polisen och efter kontroller hos Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Kronofogden, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Stockholms stad socialtjänsten och Botkyrka kommun, har drygt 14 miljoner kunnat återföras till statskassan.

Samtliga samverkande ingår i ett permanentat projekt från 2007 under Samordningen för ekonomisk brottslighet. Till denna summa ska läggas de förare som nolltaxerar och som Skatteverket upptäcker vid kontroll av listorna.

Många taxibilar har dessutom fått sina registreringsskyltar omhändertagna på grund av bland annat körförbud, obetalda fordonsskatter, oförsäkrade fordon, saknade yrkestrafiktillstånd, bristfälliga taxametrar. Flera hundra förare har ålagts böter för diverse brister.

 

 

 

Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt