Skip to content

DNA-bevisning i sista stund inför rättegång om dubbelmord

Dubbelmord i Långared
Dubbelmord i Långared

Åklagaren i det så kallade Långaredsfallet har i sista stund lyckats få fram ny teknisk bevisning som han anser binder de båda mordåtalade männen till brottet - DNA från det ena offret i en baklucka. 

Rättegången startar i Alingsås tingsrätt på måndag och Statens Kriminaltekniska Laboratorium har nu vid en analys funnit den mördade kvinnans DNA i bagageutrymmet i den ene misstänktas bil.

- Det kommer bli ett av de starkaste bevisen vi har och stärker teorin om att de använt bilen vid brottet för att frakta det stulna kassaskåpet, säger kammaråklagare Daniel Larsson.

Det äldre paret rånades och mördades i oktober 2011 på sin gård i Långared utanför Alingsås. Mannen överrumplades och slogs ihjäl med ett tillhygge ute i ladugården medan frun kvävdes och ströps i sin säng. Båda offrens arm- och fotleder var tejpade och bundna med buntband. Gärningsmännen stal sedan parets kassaskåp.

Två polska medborgare häktades av Alingsås tingsrätt i sin utevaro och kunde efter samarbete med polska myndigheter gripas i Polen. De båda männen utlämnades till Sverige i december och har sedan dess varit häktade tills åtalet nyligen väcktes mot dem.

Utöver de nya DNA-bevisen består bevisningen bland annat av positionering av mobiltelefoner, skoavtryck som säkrats på brottsplatsen samt det faktum att samma ovanliga buntband som offren bundits med också hittades hos den ene mannen i samband med gripandet i Polen.

Rättegången inleds på måndag vid Alingsås tingsrätt och beräknas pågå under sex dagar.

 

 

 

 

Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt