Skip to content

"Den undre världens bankir" väcker enskilt åtal mot två åklagare

Enskilt åtal mot två åklagare vid Ekobrottsmyndigheten
Enskilt åtal mot två åklagare vid Ekobrottsmyndigheten

 

”En stor del av den brottslighet jag dömdes för skulle aldrig ha inträffat om åklagarna hade agerat lagenligt”. Det skriver ”den undre världens bankir” i samband med att han nu väcker enskilt åtal mot två åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Den 48-årige mannen, som i media har kallats ”den undre världens bankir”, dömdes år 2008 till sex års fängelse för grovt bedrägeri av Malmö tingsrätt. Hovrätten skärpte senare straffet till sju års fängelse. Drygt tio målsäganden fick samtidigt skadestånd på totalt 117 miljoner kronor.

Mannen har nu väckt enskilt åtal vid Malmö tingsrätt mot två åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm respektive Malmö för tjänstefel, underlåtenhet att avslöja och förhindra grovt brott. Om åklagarna hade följt lagstiftningen och ingripit tidigare hade en skada på 30 miljoner kronor kunnat undvikas, hävdar 48-åringen. 

Enligt 48-åringen kände åklagarna, genom telefonavlyssning i maj-oktober 2008, mycket väl till att han skulle begå grova brott. De fick löpande information om telefonsamtalens innehåll, men ingrep inte. 48-åringen menar att åklagarna agerat likgiltigt och inte uppfyllt sin objektivitetsplikt.

”Ett stort antal målsägande har drabbats oerhört av åklagarnas uppvisade underlåtenhet”, skriver mannen i sin stämningsansökan. ”En stor del av den brottslighet jag dömdes för skulle aldrig ha inträffat om åklagarna hade agerat lagenligt”.

Enligt 48-åringen är det fem personer som drabbats särskilt.

”En försiktig uppskattning är att den sammanlagda skadan som drabbat målsäganden är 30 miljoner kronor.”

En av målsägandena lurades att betala tio miljoner kronor till 48-åringen under tiden för telefonavlyssningen. Vid varje utlåning talades parterna vid i telefon under långa samtal och polisen ska ha varit införstådd med att det rörde sig om bedrägeri utan att agera, hävdar han.

Några av samtalen användes av åklagaren som bevis för att styrka hur 48-åringen med kompanjoner vilseledde mannen till "investeringar".

Riksenheten för polismål har tidigare utrett om åklagarna begått tjänstefel, men förundersökningen lades ned.

48-åringen har varit inblandad i fler juridiska tvister.

I mars dömdes två studenter i Linköpings tingsrätt för förtal då de skrivit ofördelaktigt om 48-åringen i en uppsats baserade på tidningsuppgifter. 48-åringen fick ett skadestånd på 10 000 kronor.

I november ska 48-åringen möta författarna Lasse Wierup och Matti Larsson i ett tryckfrihetsmål i Stockholms tingsrätt om grovt förtal. 48-åringen anser att författarna skrivit osant om honom i ett av kapitlen i boken "Svensk Maffia fortsättningen".

48-åringen har tidigare stämt en säkerhetschef inom Kriminalvården och en annan tjänsteman för grovt förtal vilket ogillades av både tingsrätt och hovrätt.

 

Lilian Andersson

 

 

Foto:Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt