Skip to content

De tvingas betala för gator de inte behöver – åberopar Europakonventionen mot kommunen

Regina och Rolf Johansson i Partille

Rolf och Regina Johansson krävs av Partille kommun på över 700 000 kronor för vägar de inte behöver. Anledningen är att ett företag ska bygga 24 hus i närheten. Centrum för rättvisa har nu tagit sig an fallet och åberopar både regeringsformen och Europakonventionen till stöd för makarna Johanssons sak.

I ett yttrande till kommunens detaljplan åberopar makarna Johansson och Centrum för rättvisa skyddet för äganderätten i regeringsformen och Europakonventionen. Enligt dessa bestämmelser krävs att det föreligger ett angeläget allmänt intresse för att makarna Johansson ska vara tvungna att avstå mark och betala gatukostnaderna.

Centrum för rättvisa menar att det i det här fallet inte handlar om ett sådant angeläget allmänintresse utan istället om att gynna ett privat byggprojekt.

- Enkelt förklarat är det så att om det föreligger ett privat intresse så ska det privata betala. Föreligger det ett allmänt intresse så ska det allmänna betala. Det finns inte någon anledning till varför en privatperson ska betala för någon annans privata intressen, säger Sebastian Scheiman, makarna Johanssons juridiska ombud på Centrum för rättvisa.

Kommunens förslag innebär dessutom att Rolf och Regina Johansson tvingas sälja mark till kommunen för 50 kronor per kvadratmeter samtidigt som de enligt detaljplanen måste köpa mark från kommunen till en kostnad av 1 300 kronor per kvadratmeter.

Makarna Johanssons och Centrum för rättvisas yttrande över detaljplanen är bara ett första steg.

- Vi kommer att använda alla de möjligheter till rättslig prövning som finns i det här ärendet, säger Sebastian Scheiman.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt