Skip to content

Dan Eliasson: Jag skulle inte vara förvånad om det här är en miss i lagstiftningsarbetet

Sjuka som vårdas på rättspsyk beviljas sjukersättning på samma grunder som andra – utifrån arbetsförhet. Reglerna kan behöva ses över, säger Dan Eliasson, generaldirektör för Försäkringskassan.

Sveriges Radios Ekot intervjuade under onsdagen Eliasson, och även Ulf Kristersson, Socialförsäkringsminister, om sjukersättning till personer som vårdas inom rättspsykiatrin.  

Sedan 2008 är det inte längre säkert att personer som dömts till rättspsykiatrisk vård får sjukersättning under tiden de vårdas. Det som avgör är om patienten betraktas som arbetsför.

Ulf Kristersson säger att han förstår att det kan verka märkligt. I alla fall om man uppfattar det som om den inlåsta personen hänvisas till att gå och arbeta nu omedelbart.

- Men det är ju inte det som prövas. Det som prövas är ”kommer personen någonsin att kunna arbeta eller kommer den inte det?, säger han till Ekot.

Innan de beviljar sjukersättning avgör Försäkringskassan alltså, liksom i alla andra fall, om någon är arbetsför på lång sikt, menar Ulf Kristersson.

 -Det vi gjort är att vi tagit bort en gammal dålig ersättning som heter tidsbegränsad sjukersättning.

Han säger också att han kan föreställa sig att vissa av de här personerna är i en sådan situation att de kan beviljas en ersättning som heter ”sjukpenning i särskilda fall”. Men han kan inte veta hur många som beviljats det, eller hur många som får socialbidrag istället.

Dan Eliasson däremot, säger att Försäkringskassan bara följer de regler som finns. Regler som han menar kan behöva ses över.

- När jag har sett de brister som finns i regelverket som infördes 2008 och som man har fått justera och nyansera, skulle jag inte vara förvånad över om det här är en miss i lagstiftningsarbetet. Så vitt jag vet är det inget som är skrivit om det här i proposition och förarbeten, och då blir det här konsekvensen, säger han till Ekot.

 

 

 

Foto: Bertil Ericsson/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt