Skip to content

Chefsjurist lät uppföra två byggnader på sin tomt – utan bygglov

- Grannarma har gått med på det, de tycker det är okej, men om folk är missnöjda får jag väl kapa bort en bit av dem, säger chefsjuristen om byggnaderna som han låtit uppföra på sin tomt utan tillstånd.

Region Gotlands chefsjurist Jan Olsson har låtit uppföra två mindre byggnader på sin tomt trots att han saknar tillstånd för detta. Den ena byggnaden, som hans barn ska bo i när de kommer på besök, har ersatt ett rivet garage.

- Den är satt på samma platta som garaget stod på, den är lika stor, säger Olsson till Hela Gotland.

Den andra byggnaden har chefsjuristen ställt dit som en friggebod, vilken ska fungera som förråd. Hur stor varje byggnad är säger han sig dock inte riktigt känna till.

- Jag vet inte så noga, jag har inte mätt, kanske 6,5 meter långt och tre meter brett.

Enligt Gotlands Tidningar är byggnaderna fullt utrustade campingstugor från Norderstrand med måtten 6,5 gånger 3,5 meter. Varje stuga är med andra ord runt 22 kvadratmeter.

En friggebod, som man inte behöver bygglov för, får vara max 15 kvadratmeter. Var och en av Olssons stugor är alltså sju kvadratmeter för stor för att få uppföras utan bygglov.

- Det blir så ibland, när man kommer över något begagnat, säger han till Hela Gotland.

Chefsjuristen har skickat in en ansökan till byggnadsnämnden. Men då denna ännu inte är behandlad har han varken rätt att riva garaget eller att ersätta den med den friggebod som han ansökt om.

Att han redan låtit göra detta är inget som bekymrar honom nämnvärt.

- Grannarma har gått med på det, de tycker det är okej, men om folk är missnöjda får jag väl kapa bort en bit av dem.

  • Alt-texten
    Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt