Skip to content

Åtta års fängelse för kidnappning av Uppsalastudent

Den 26-åriga man och den 23-åriga kvinna som åtalats för att ha kidnappat en 25-årig student i slutet av förra året dömdes på tisdagen av Uppsala tingsrätt till åtta års fängelse vardera. Den tredje åtalade ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan han döms.

Kammaråklagare Lars Hedvall hade yrkat på minst 14 års fängelse vardera för den 26-åriga mannen och den 23-åriga kvinnan. För den tredje åtalade, en 26-årig man, yrkade åklagaren på tio års fängelse.

Idag, tisdag, meddelade Uppsala tingsrätt dom i målet.

Den 23-åriga kvinnan och 26-åriga mannen döms till åtta års fängelse vardera för bland annat människorov. De döms också för försök till utpressning samt försök till bedrägeri. Detta sedan paret i höstas försökte tvinga en man att köpa en bostadsrätt som 26-åringen sålde.

Paret döms också för stöld efter att i september förra året ha stulit ett 30-tal cyklar i Malmö och Lund. Syftet med bedrägeriförsöken, utpressningsförsöken och stölderna var enligt åklagaren att finansiera kidnappningen och därefter pressa 25-åringens familj på stora summor pengar.

Den tredje åtalade ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan han döms. En mindre undersökning har visat att han kan vara psykiskt sjuk.

Det var strax före nyårshelgen förra året som den 25-årige Uppsalastudent anmäldes försvunnen. Den andra januari kunde paret gripas misstänkta för att ha fört bort 25-åringen. Två dagar senare hittade polisen den 25-åriga mannen i en källare till en gammal skola i Robertsfors utanför Umeå, där också en tredje misstänkt kunde gripas.

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt