Skip to content

Julian Assange ska överlämnas till Sverige

På onsdagen beslutade brittiska Supreme court att Wikileaksgrundaren Julian Assange ska överlämnas till Sverige. Domstolen är högsta instans i ärendet, vilket betyder att beslutet inte kan överklagas.

För snart ett och ett halvt år sedan utfärdade den svenska åklagaren Marianne Ny en europeisk arresteringsorder för att få Assange överlämnad till Sverige från Storbritannien - där han sitter häktad i sin frånvaro misstänkt för bland annat våldtäkt.

Fallet gick ända upp till Storbritanniens motsvarighet till högsta domstolen, Supreme court, som idag meddelade sitt beslut. Beslutet gällde huruvida den svenska åklagare Marianne Ny haft rätt att utfärda europeiska arresteringsorder, enligt brittisk lag, eller inte.

– Den svenska åklagaren är en rättslig myndighet ("judicial authority"). Begäran om överlämning av Assange har skett lagenligt och hans överklagan har avslagits, sa rättens ordförande, domare Lord Phillips of Worth Matravers, enligt Svenska Dagbladet.  

I och med Supreme courts beslut ska Assange nu överlämnas till Sverige. Två av sju domare i Supreme court var skiljaktiga.

Foto: Scanpix 

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt