Skip to content

91-åring som körde mot trafiken kommer undan med villkorligt - lämnade själv in sitt körkort

Den 91-årge mannen blev villrådig när han skulle välja påfart till E4:an. Det slutade med att han körde mot trafiken och kraschade med en annan bil. 

Den 91-årig mannen åtalades för grov vårdslöshet i trafik och grov vållande till kroppsskada efter att han kört på fel sida av vägen på E4:an i Mjölby kommun.

Felkörningen slutade med att 91-åringen kraschade in i en annan bil vilket resulterade i både personskador och materiella skador.

91-åringen medger de faktiska omständigheterna men nekar till brott. Den aktuella dagen var han på väg hem efter att ha spelat bridge i Boxholm och blev på grund av vägarbeten tveksam till hur han skulle åka vid påfarten till E4:an. När han förstod att han körde i fel riktning på motorvägen blev han chockad, men fann inget sätt att stanna eller vända bilen.

Åklagaren påtalade att det inte är den felaktiga påfarten som är föremål för åtal utan det faktum att mannen inte avbröt körningen.

Tingsrätten skriver att 91-åringen, trots att han måste ha förstått att han körde mot färdriktningen, under en längre sträcka och i hög hastighet har fortsatt färden. Man tar dock hänsyn till mannens höga ålder - och inte minst det faktum att han direkt efter olyckan lämnade in sitt körkort till Transportstyrelsen. Tingsrätten anser därför att risken för för återfall är undanröjd och 91-åringen döms till  villkorlig dom och 50 dagsböter om 200 kronor.

 

Joanna Olsson

 

 

 

Foto: Henrik Montgomery

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt