Skip to content

Stockholmsstudenter till semifinal i antikt skiljeförfarande

Ett lag bestående av masterstudenter från Juridicum vid Stockholms universitet gick till semifinal i en internationell tävling i skiljemannarätt. Tävlingen baserades på ett rättfall från det antika Grekland.

Årets upplaga av FIAM - en tävling i internationella investeringstvister - gick av stapeln för femte året i rad i Frankfurt.

Tävlingen anordnas av Wilhelm Merton Centre for European Integration and International Economic Order vid Goethe University i Frankfurt och är uppbyggd kring ett rättsfall som skickas ut till lagen i förväg.

I år hämtades rättsfallet från det antika Grekland, omkring 400 fKr, och berörde frågor om internationell investeringsrätt, såsom skydd för investerare, penningtvätt, definition av investeringar, normkonflikter och mänskliga rättigheter. De tävlande fick tillämpa moderna lagar på det antika rättsfallet.

Totalt deltog 33 lag. Lagen delades in i grupper som pläderade mot varandra i tre inledande rundor. Stockholmslaget vann över West Bengal National University of Juridical Sciences och gick vidare till kvartfinal där de vann över Gujarat University of India. I semifinalen förlorade de dock mot University of Versailles St. Quentin.

- Vi var tvungna att gå till investeringsrättens grunder. Vi fick verkligen noga tänka igenom hur vi skulle utveckla vår argumentation och vi tvingades läsa in oss på all bakgrundsinformation om fallet, säger Stockholmsstudenten Daniela Palacios om tävlingen.

Förutom Daniela Palacios från Ecuador, bestod Stockholmslaget av Olga Nalyvaichenko från Ukraina och Malcolm Robach från Sverige, båda studerande på Master in International Commercial Arbitration Law.

- Det var väldigt spännande att delta i tävlingen. Ur ett akademiskt perspektiv var det ett privilegium att få utreda, plädera och lära mig om internationell rätt, investeringsrätt och internationella investeringstvister, säger Stockholmsstudenten Malcolm Robach.

Stockholmslaget sponsrades av advokatbyrån Setterwalls och coachades av doktoranden Olga Glukhovska samt gästlektorn Gretta Walters.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt