Skip to content

Skogsföretag stäms för sextrakasserier av sommarjobbare

Diskrimineringsombudsmannen stämmer skogsföretaget Holmen skog för brott mot diskrimineringslagen. Detta sedan en arbetsledare utsatt två tjejer som sommarjobbade på företaget för upprepade sextrakasserier och kränkningar.

Det var i somras på en av företagets skogsplanteringar som en arbetsledare utsatte två tjejer, då 17 och 18 år, för upprepade trakasserier. Flickorna ska ha fått utstå både glåpord och kränkningar.

- Det var ofta man fick höra saker som "har du mens". Eller som en sån sak som "strippar du?" när man tog av sig skjortan när det var varmt ute på hygget, säger en av tjejerna till SVT.

- Jag tycker inte man ska behöva höra såna saker på ett sommarjobb, säger den andra.

Enligt flickorna själva ska de ha försök att säga ifrån, dock utan resultat.

- Direkt när vi sa emot bemöttes man av ett skratt eller så brukade han säga bjäbb, bjäbb, bjäbb - och så gick han därifrån, uppger de för SVT.

Flickorna ska ha upplevt sommarjobbet som ångestfyllt. I höstas valde de att kontakta Diskrimineringsombudsmannen, DO, som efter utredning av ärendet nu stämmer skogsföretaget för trakasserier på grund av kön och även sexuella trakasserier. DO kräver 100 000 kronor i ersättning till var och en av tjejerna.

Företaget har gjort en egen utredning som visar att det som tjejerna beskrivit förekommit och företagsledningen är beredd att ta konsekvenserna av det som hänt.

- Men vi vill ju också att en opartisk instans tar ställning, för DO är inte opartisk till vad som ska vara praxis, säger Mats Nilsson, personalchef Holmen Skog till SVT.

Arbetsledaren i fråga har fått en varning och har inte längre en arbetsledande befattning.

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt