Skip to content

Rättegång om Stockholmsbomb inleds idag

Idag inleds rättegången i Glasgow mot den man som misstänks för att ha hjälpt till med finansiering och planering av terrordådet i Stockholm i december 2010, då en annan man sprängde sig själv till döds i närheten av Drottninggatan.

Den man som nu ställs inför rätta misstänks för terrorbrott nekar till anklagelserna. Myndigheterna har inte lyckats klarlägga mannens nationalitet eller födelsedatum. Han står ensam åtalad men enligt den skotske åklagaren finns även flera andra möjliga medhjälpare.

Enligt åklagaren ska mannen har hjälpt självmordsbombaren finansiellt genom en överföring av minst 60 000 kronor innan dådet.

Mannen ska även, enligt åklagaren, ha varit involverad i planeringen av dådet. Han ska bland annat ha ringt till självmordsbombaren ett flertal gånger under attentatsdagen. När polisen kom för att gripa honom ska han dessutom ha försökt dölja vissa bevis, såsom att han hade den avlidne mannens kontaktuppgifter i sin mobiltelefon.

Rättegången beräknas pågå i tolv veckor och åklagaren har kallat in 250 möjliga vittnen. Även svensk säkerhetspolis finns på plats i Glasgow beredda att vittna.

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt