Skip to content

Poliser döms: Bötfällde bilister för 30 km/h - trots skyltar om 50 km/h

Polisen på bilden har ingenting med fallet i artikeln att göra.

Trots att polisen hade information om att hastighetsbegränsningen var 50, och inte 30 km/h, så bötfälldes flera bilister. Tillsammans med en kollega döms polisen nu för tjänstefel.

Det var en söndag i september 2010 som två poliser i Kronoberg beslutade sig för att ha en hastighetskontroll i Alvesta kommun. Enligt poliserna själva så kontrollerade de skyltningen på platsen som angav att hastighetsbegränsningen på gatan var 30 km/h. De missade dock den tilläggstavla som angav att hastighetsbegränsningen endast gällde vardagar mellan klockan 07.00 och 17.00.

En av de bilister som stoppades hade kört 42 km/h. Han påpekade att 30-skylten inte gällde eftersom det var söndag – någonting som polisen dock inte tog någon notis om. Efter att ha bötfällt ett antal personer upptäckte de bägge poliserna dock att hastighetsbegränsningen de facto var 50 km/h. De kontaktade då alla som hade rapporterats.

Poliserna nekar till brott och hävdar att deras försumlighet har varit ringa. Växjö tingsrätt gör dock samma bedömning som åklagaren och dömer båda poliserna för tjänstefel till 30 dagsböter vardera.

 

Foto: Bertil Ericson/Scanpix 

(Polisen på bilden har ingenting med fallet i artikeln att göra.)

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt