Skip to content

Orsaken bakom utpressning varierar stort

Antalet polisanmälningar om utpressning har ökat markant under de senaste åren och orsakerna varierar stort - allt från tvistelösning och bestraffning till affärsidé. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet.

Enligt en ny studie framtagen av Brottsförebyggande rådet, Brå, har antalet polisanmälningar om utpressning ökat markant under 2000-talet

Studien visar att orsaken bakom en utpressning kan variera stort, allt från tvistelösning och bestraffning till affärsidé.

I en relation kan en tvist om vårdnad eller bodelning ibland övergå i utpressning där barnen kan användas som redskap”, skriver Brå om utpressning som tvistelösning.

Utpressning i form av bestraffning yttrar sig ofta bland ungdomar, enligt studien.

”Det kan vara någon som talat illa om någons flickvän och därför bötfälls. Sådan bestraffning används också i kriminella grupperingar, till exempel om någon tjallat eller fläckat ner grupperingens rykte”, skriver Brå.

När utpressning är en affärsidé kommer utövaren ofta, enligt studien, från en kriminell miljö. Denna typ av utpressning går ut på att utövaren köper upp verkliga skulder från privatpersoner eller företagare i gråzonen och driver sedan in dessa med hög ränta. Men det kan också handla om att utpressa personer som på internet försökt köpa sexuella tjänster eller lagt ut lättklädda bilder på sig själva, enligt Brå.

För att få bukt med utpressning föreslår Lisa Wallin, utredare på Brå, att skolorna ska bli bättre på att informera föräldrar och personal om hur man upptäcker utpressning. Polisen kan också, när det gäller företag, arbeta uppsökande för att inge förtroende och öka anmälningsbenägenheten, föreslår Wallin.

- De två viktigaste råden till den som drabbats av utpressning är: betala inte och anmäl direkt, säger Wallin i ett pressmeddelande.

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt