Skip to content

Officer döms för mutbrott

En officer vid Försvarsmakten som åtalats misstänkt för mutbrott döms nu till villkorlig dom i tingsrätten.

En officer som var anställd vid Försvarsmakten åtalades för mutbrott.

Mannen deltog i en upphandling till Försvarsmakten gällande utrustning till en ny simulatoranläggning för strid. I och med sitt deltagande förfogade mannen över ett USB-minne innehållande angivna svar från deltagande bolag. Uppgifter som var försedda med kommersiell sekretess.

Under upphandlingen hade officeren talat i telefon med en representant på SAAB Training System AB. SAAB-representanten hävdade att mannen försökt att byta den anförtrodda informationen i utbyte mot att få sälja kurser i säkerhetsutbildning till SAAB från hans ägda bolag.

Officeren förnekade detta och påstod istället att han kontaktat representanten för att fråga om anställning hos bolaget, utan att nämna något om upphandlingen.

Tingsrätten konstaterar att både officerens och SAAB-representantens berättelser var detaljerade och trovärdiga, men att den senare fått stöd av vittnen som avlyssnat det ena telefonsamtalet.

Rätten dömer därför nu officeren för mutbrott och påföljden bestäms till villkorlig dom. Bötesstraff anses inte motiverat, då mannen tvingats säga upp sig från sin anställning.

Foto: Anders Wiklund / Scanpix

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt