Skip to content

När 6-åringar kan dömas - straffmyndighetsåldern varierar rejält över världen

I måndags dömdes en 15-åring i England till livstids fängelse för mord på sin mamma. En TV-serie ska ha inspirerat pojken till mordet. Straffen för brott som begås av unga varierar mycket runt om i världen.

Pojken var bara 14 år när han misshandlade sin mamma med en hammare och satte eld på familjens hus i Nottingham. Enligt domaren ville pojken "komma undan med det perfekta mordet". Han ska ha tittat på tv-serien Coronation Street och blivit inspirerad att begå ett likadant mord som en av huvudpersonerna.

Han döms nu till det högsta tänkbara straffet – livstid.

I Sverige kan den som är mellan 15 och 18 år inte dömas till fängelse om det inte finns synnerliga skäl för det. Även i de fallen ska i första hand sluten ungdomsvård väljas.

Synen på unga brottslingar, på deras ansvar och vilka påföljder som är lämpliga, varierar mycket både inom Europa och i resten av världen.

Enligt FN:s barnkonvention är alla barn till dess de har fyllt 18 år. Men i konventionen sägs egentligen ingenting om vad som är en lämplig ålder för att kunna ställas till ansvar för brott.

Kanske är det bland annat därför som straffbarhetsåldern varierar så. I delar av Storbritannien (England, Nordirland och Wales) är den 10 år medan den i Sverige, liksom i resten av Skandinavien, är 15 år. I Belgien är gränsen 17 år medan den i Grekland bara är 13 år och på Malta så låg som 9 år.

USA, som tillsammans med Somalia är ensamma om att inte ha ratificerat FN:s barnkonvention, har en mycket låg straffbarhetsålder jämfört med de europeiska länderna. I många stater är gränsen 7 år men i North Carolina är den så låg som 6 år. USA har också fått kritik från bland andra Amnesty International och Human Rights Watch för att de dömer unga brottslingar till livstidsstraff utan möjlighet till benådning.

Den engelska 15-åringen får kanske ett högre straff än han skulle fått i andra delar av Europa. Men han kommer, till skillnad från vad som kanske hade varit fallet om han dömts i USA, att få kunna få sitt straff omprövat.

 

 

Foto: Marcelo Oliveira/Scanpix

  • Linn Nordqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt