Skip to content

Kvinna nekades prata med offentlig försvarare i enrum - polismyndighet JO-kritiseras

Justitieombudsmannen kritiserar nu en polismyndighet som nekat en anhållen kvinna att prata med sin offentliga försvarare i enrum. Hon fick istället tala med advokaten i högtalartelefon och med öppen dörren till arresten.

En advokat framförde i en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, kritik mot en polismyndighet med anledning av att han inte fått möjlighet att tala med sin klient i enrum.

Advokaten hade utsetts som offentlig försvarare till en kvinna som befann sig i polisarrest som anhållen, och hon hade velat tala med honom per telefon. Kvinnan hade då fått tala med advokaten i högtalartelefon samtidigt som dörren till arresten stod på glänt och inte fick stängas. Därmed fanns en möjlighet för andra personer att höra samtalet.

Efter att advokaten begärt att få tala med sin klient i enrum hade han fått till svar att det var den enda telefonen som fanns att tillgå och att ett samtal i enrum endast var möjligt om han själv infann sig på polisstationen.

JO konstaterar nu bland annat att kvinnan haft rätt att tala med sin offentliga försvarare i enrum och att det i en polisarrest måste finnas anledningar som säkerställer att de frihetsberövades rättigheter i det aktuella hänseendet kan upprätthållas.

Vidare anför JO att polismyndigheten nu har vidtagit åtgärder för att få bukt med det aktuella problemet, men att polismyndigheten ska kritiseras för att kvinnan i det aktuella fallet inte hade möjlighet att tala med sin offentliga försvarare på telefon i enrum.

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt