Skip to content

Kovändning om Behring Breiviks psykiska hälsa

Idag presenterades den nya rättspsykiatriska utredningen om den norske massmördaren.

Det blev en kovändning inom norsk rättspsykiatri när det gäller Anders Behring Breiviks psykiska hälsa. Vid den nya bedömingen som presenterades idag så bedöms massmördaren som ”tillräknelig” och kan därmed dömas till fängelse.

Den första rättspsykiatriska undersökningen av Behring Brevik kom fram till att han lider av en av de allvarligaste psykiatriska diagnoserna som man kan få – paranoid schizofreni. Undersökningen möttes av våldsam kritik.

Den nya utredningen, som har genomförts av det rättspsykiatriska expertteamet Agnar Aspaas och hans kollega Terje Törrisen, presenterades idag och av denna framgår att Anders Behring Breivik var tillräknelig vid terrorangreppen den 22 juli förra året.

Slutsatserna läggs fram i fem punkter och gör gällande att Behring Breivik inte var ”psykotisk” vid dåden och att han inte heller är allvarligt psykiskt sjuk med ”försvagad förmåga till en realistisk värdering av sitt förhållande till omvärlden”. Dessutom slår de fast att det finns en ”hög risk för upprepade våldshandlingar” från Behring Breiviks sida. 

 

Foto: Junge Heiko/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt