Skip to content

Google anklagas för att försvåra en federal utredning

Google anklagas för att försvåra en federal utredning av den samling gatubilder som sökmotorns kartor har länkar till. IT-jätten riskerar nu böter om 25 000 dollar.

Google har tidigare gjort det möjligt för användare av Google Map och Google Earth att ta fram bilder på byggnader på gatunivå och över gator och vägar. Som en del av sitt gatubildsprojekt har IT-jätten mellan år 2007-2010 samlat in uppgifter till sitt bildarkiv från nätverk i USA och resten av världen.

Enligt den amerikanska myndigheten Federal Communications Commission, som håller i utredningen av dessa bilder, har IT-jätten samlat in persondata utan tillstånd samt ”avsiktligt vägrat att samarbeta” med myndigheten.  

– Google har vägrat att lämna ut uppgifter där anställdas namn också finns med och att ta fram e-post. Beteendet kan äventyra kommissionens möjligheter att utreda eventuella lagbrott, säger en talesman på myndigheten.

Google riskerar nu 25 000 dollar i böter för bristande samarbete med utredarna på Federal Communications Commission.

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt