Skip to content

Facebook-lag kan bli den första i sitt slag

Förbud mot att arbetsgivare begär att få ta del av inloggningsuppgifter till Facebook ser ut att bli lag i vissa amerikanska delstater. Men kritiker hävdar att det kan finnas legitima skäl att se över anställdas sociala medier.

Staten Maryland i USA har nu tagit fram ett lagförslag om att förbjuda arbetsgivare att kräva arbetstagares eller arbetssökandes lösenord till sociala medier.

Lagen godkändes nästan enhälligt vid en omröstning under förra veckan och den ser nu ut kunna bli den första i sitt slag i USA, det skriver ABA Journal.

Frågan väcktes i och med rapporter om att allt fler arbetsgivare sökt tillgång till enskildas konton i sociala medier, som Facebook, för att samla information.

En företrädare för Facebook uttalade sig i mars på nätverkets blogg och sade att ett sådant agerande "undergräver förväntningarna på den personliga integriteten, både för användaren själv och för användarens vänner".

Statens handelskammare i Maryland motsätter sig dock det nya förslaget.

- Även om ingen vill att andra ska läsa privata meddelanden hade kammaren hoppats på att lagstiftarna skulle erkänna att det kan finnas legitima skäl för arbetsgivaren att se över sociala medier, säger en advokat som företräder kammaren.

Förbudet kommer att träda i kraft så snart det signerats av delstatens guvernör.

Liknande lagstiftning ska också vara på gång i såväl Kalifornien som i Illinois och i kongressen.

  • Linn Nordqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt