Skip to content

Facebook allt vanligare som bevis i vårdnadstvister

- Facebook används ofta för att bedöma lämplighet i vårdnadstvister. Det kan till exempel handla om festliga bilder som tagits vid tidpunkter då man vet att partnern hade huvudansvaret för barnen. Det säger juristen Linda Bohlin vid Juristpunkten till SVT.

- Att folk lägger ut sina liv på nätet har gett upphov till en helt ny bevissituation, säger Linda Bohlin till SVT.

Hon bedömer att i mellan 25 och 50 procent av skilsmässomålen som Juristpunkten har hand om finns material från Facebook och andra sociala nätverk med som orsak och bevis.

- Idag är det standard att material från sociala nätverk används som bevis i vårdnadstvister. Inom några år kommer det nog att utgöra en större del av bevisningen än andra skriftliga dokument, säger Linda Bohlin till SVT.

Trenden är inte unik för Sverige. Bilder eller statusuppdateringar från Facebook och andra sociala nätverk används allt oftare som bevismaterial vid vårdnadstvister och skilsmässor även i Storbritannien och USA

Antalet fall i Storbritannien där kommunikation via Facebook nämns som en orsak vid skilsmässa har ökat med 20 procent sedan 2009. Samtidigt rapporterar amerikanska advokater att Facebook numera är en primär källa till bevis i sådana mål.

Enligt Linda Bohlin har användandet av sociala nätverk förändrat rättsprocesserna i de här fallen. Hon tycker att man ska vara försiktig med vad man lägger ut på Facebook eftersom att det kan vålla problem i en framtida tvist.

 

Vad tror du? Kommer Facebook att förändra bevisläget i svenska vårdnadstvister? Svara på webbfrågan längst ner till höger.

 

 

 

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt