Skip to content

”Ett enda horn kan säljas för en miljon” - två personer häktade för grovt artskyddsbrott

För första gången någonsin har svensk polis lyckats gripa två internationella handlare som misstänks för handel med noshörningshorn.

Personerna sitter nu häktade i Stockholm för grovt artskyddsbrott – alltså handel med utrotningshotade djur.

- Detta handlar om grov organiserad brottslighet. Ett enda noshörningshorn kan säljas på den illegala marknaden för en miljon kronor, säger kriminalinspektör Filippo Bassini som nyligen var med och grep det två männen i Stockholm.

De två personerna, som saknar hemvist i Sverige, kunde gripas efter en tids spaning där flera enheter inom Polisen deltog.

-  Vi fick information om att de hade uppsökt vissa inrättningar i Stockholm och erbjudit sig att köpa och sälja noshörningshorn. Vi har också gjort vissa beslag men vad dessa består av vill jag inte gå in på, säger Filippo Bassini som är chef för miljögruppen vid länskriminalen i Stockholm.

Eftersom utredningen befinner sig i en känslig fas så vill Filippo Bassini inte berätta exakt till vem de båda männen har vänt sig men han säger att ”det till exempel kan handla om” inrättningar inom antikvitetshandel och jakt.

Så vitt Filippo Bassini känner till så är detta första gången som någon häktas i Sverige för denna typ av brottslighet.

- Det lär till och med vara unikt för Europa, säger han.

Att bedriva handel med horn från den utrotningshotade noshörningen är ett brott enligt miljöbalken. Att brottet betraktas som grovt beror på att noshörningen är särskilt utrotningshotad. Straffskalan för grovt artskyddsbrott är fängelse upp till fyra år.

De häktade männen nekar till brott.

Tjuvjakt på noshörning pågår för fullt. De största hoten mot noshörningen är efterfrågan på noshörningshorn, som främst används i orientalisk medicin men också som skaft på knivar och liknande.

Trots att internationell handel är förbjuden så fortsätter efterfrågan på noshörningshorn att vara hög.

 

 

Foto: Na son Nguyen/Scanpix

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt