Skip to content

Domstolarna lever på kredit – behöver ytterligare 375 miljoner nästa år

Medan polis och åklagare har fått anslagsökningar på 22-23 procent de senaste åren så har domstolarna bara fått sex procent. Nästa år kommer domstolarna att behöva ytterligare 375 miljoner för att klara tillströmningen av ärenden.

Sveriges domstolar har i år fått 5,4 miljarder kronor i anslag för sin verksamhet 2012. Med hjälp av en kredit på 145 miljoner kronor så kommer man att klara det här året, skriver tidningen Domkretsen som har intervjuat Domstolsverkets ekonomichef Ann Härelind om situationen.

- Under 2012 klarar vi oss. Domstolarna fick sina budgetar i höstas, så alla vet vilka pengar de har att röra sig med. När budgetpropositionen kommer i september vet vi om vi får tillräckligt med pengar 2013, säger Ann Härelind till Domkretsen.

Hon understryker att även domstolarna har fått rejäla tillskott från regeringen under de senaste åren men att dessa inte kan mäta sig med Polisens och Åklagarmyndighetens ökningar.

- När Polisen och åklagarna får mer resurser resulterar det i fler inkommande mål till oss. Om vi då inte har resurser att ta hand om detta så kommer högarna och väntetiderna att öka igen.

Under 2011 ökade antalet avgjorda mål i svenska domstolar med fem procent – vilket är 19 700 fler än under 2010. Domstolarna avgjorde dessutom fler mål än vad som strömmade in vilket har lett till att högarna med väntande mål har minskat med 8 000 mål.

Alla prognoser visar dock att tillströmningen av ärenden kommer att öka i framtiden. Från 2013 så kommer domstolsverket därför att begära ytterligare 375 miljoner kronor i anslag från regeringen.

 

Foto: Christer Ekströmer/Scanpix

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt