Skip to content

Depression förmildrande omständighet vid straffvärdebedömning

En kvinna som dömts till tio månaders fängelse i hovrätten för grovt bokföringsbrott och skattebrott får nu sitt fängelsestraff sänkt i Högsta domstolen. Detta då kvinnan begått delar av de åtalade gärningarna under en tid då hon var deprimerad.

En kvinna som varit ställföreträdare för ett bolag dömdes i tingsrätten till ett års fängelse för oredlighet mot borgenärer, grovt bokföringsbrott och skattebrott.

Hovrätten ogillade åtalet om grov oredlighet mot borgenärer och bestämde påföljden till tio månaders fängelse. 

Högsta domstolen, HD, konstaterar att bolaget haft cirka 15 anställda och en årlig omsättning om 5,6 miljoner kronor, varför det finns anledning att se allvarligt på bokföringsbrotten. Kvinnan har under en inte obetydlig tid, drygt två år, åsidosatt bokföringsskyldigheten i rörelsen.

Brottsligheten har dock inte, enligt HD, utövats systematiskt eller till betydande belopp. Den har inte heller präglats av någon förslagenhet eller planering. Brottsligheten har snarare uppkommit på grund av att kvinnan tappat kontrollen då hon befunnit sig i en svår personlig situation, dels på grund av depression men också till följd av flera dödsfall i familjen.

Då inget heller tyder på att kvinnan fått några ekonomiska fördelar genom brotten finner HD att bokföringsbrotten inte ska bedömas som grova. Eftersom hon begått delar av de åtalade gärningarna under påverkan av psykisk störning föreligger förmildrande omständigheter vid bedömningen av brottslighetens straffvärde, menar HD.

HD dömer nu därför kvinnan för skattebrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll till fyra månaders fängelse.

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt