Skip to content

Arrestvakt stal från intagen - och förfalskade protokoll med kollegas namn

En arrestvakt vid Stockholmspolisen stal 2 000 kronor ur en frihetsberövad persons plånbok och signerade avvisiteringsprotokollet med en vaktkollegas namn .Han döms nu, mot sitt nekande, för stöld och osant intygande.

Händelsen utspelade sig i höstas i samband med att en man togs in på arresten på Västbergs polisstation där han fick lämna ifrån sig sin plånbok.

Arrestvakten fyllde i protokollet i samband med avvisiteringen och uppgav att det fanns 1 000 kronor i plånboken och att den intagne inte hade velat signera godsförteckningen.

En vaktkollega reagerade senare på natten över att den intagne vägrat skriva på och att hans eget namn var angivet i avvisiteringsprotokollet. Den intagne reagerade på att det stod 1 000 kronor och inte 3 000 kronor, som han hade haft i plånboken.

Efter det att vaktkollegan talat med de poliser som kommit med mannen, som sett att han haft mer än 1000 kronor på sig, började de leta efter de 2000 kronorna som fattades bland mannens kläder, tillhörigheter och i polisbilen.

Arrestvakten sa sedan att han hade hittat de resterande pengarna – vikta i ett undanskymt fack i plånboken.

Trots att det saknas direkt bevisning att arrestvakten stal pengarna finns det enligt tingsrätten tillräckligt omständigheter som styrker åtalet. I samband med avvisiteringen har arrestvakten medvetet brutit mot gällande arbetsrutiner och lämnat felaktiga uppgifter i protokollet, vilket försvårat upptäckten av stölden.

Den intagne har uppgett att han har förstått att arrestvakten hade tagit hans pengar då han vänt honom ryggen, haft hans tillhörigheter i en plastback och gått in på kontoret.

Tingsrätten bedömer vittnesmål från två poliser som trovärdiga och samstämmiga, de har sett flera femhundralappar i sedelfacket och reagerat på att den intagne bar på sig mycket pengar.

Arrestvakten hävdar att plånboken var tjock med många kvitton och papper, pengarna var vikta en eller två gånger och instuvade i en mindre ficka som till och med var trasig. Dessutom var det stressigt på natten, menar han.

Södertörns tingsrätt dömer arrestvakten för stöld och osant intygande till villkorlig dom och 40 dagsböter á 300 kronor. Efter stölden tvingades arrestvakten att säga upp sig.

 

LILIAN ANDERSSON

 

 

 

Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt