Skip to content

Åklagarnotarierna får tidigt inblick i åklagarnas verksamhet

Det är nu möjligt för jurister att göra en del av notarietjänstgöringen på en åklagarkammare. Sedan tidigare går det även att kombinera notarietiden på en domstol med ett halvår på till exempel Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket eller Allmänna reklamationsnämnden.

Sex månader av den två år långa notarietjänstgöringen kan numera förläggas till Åklagarmyndigheten. Resten av tiden ska då tillbringas på en tingsrätt eller en länsrätt.

Åklagarmyndigheten skriver på sin hemsida att åklagarnotarierna ska fungera som beredningsjurister. De får lämna förslag på beslut och vara med på rättegångar.

Enligt myndigheten är det en stor fördel att notarierna tidigt får en inblick i åklagarkamrarnas verksamhet.

För närvarande anställs totalt cirka 400 notarier per år. Det är jurister som har en jur kandexamen, eller motsvarande, som kan ansöka hos Domstolsverket om att få genomföra en notarietjänstgöring. 

Oftast genomförs hela tvåårsperioden på en domstol.

Paketanställningar som även innebär sex månader på en myndighet erbjuds sedan tidigare på bland annat Kronofogdemyndigheten, Allmänna reklamationsnämnden, Migrationsverket och Kriminalvården. Även på Försäkringskassan, Lantmäteriet, Länsstyrelsen i Stockholms län samt Justitiekanslern.

  • Linn Nordqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt