Skip to content

Advokat: ”Det är otroligt osmakligt”

Breiviks advokater har låtit sig fotograferas uppställda i studio med ett dramatiskt manér. Osmakligt, menar både danske advokaten Björn Elmquist och den svenske medietränaren Paul Ronge.  

Inför rättegången mot Anders Behring Breivik, som inleds om några dagar, har hans försvarsadvokater låtit sig fotograferas i studio med ett dramatiskt manér. Bilderna upprör många, däribland medietränaren Paul Ronge.

– Jag förstår inte tanken. Norge verkar ha stått enad om att Breivik inte ska få någon extra uppmärksamhet. Varför har advokaterna då dessa bilder? Det sticker i ögonen, säger han till Svenska Dagbladet.  

Att de har låtit sig fotograferats på detta sätt slår undan förtroendet för advokaterna, menar Ronge.

– Det är precis som om de har fått 15 minutes of fame. Nu måste vi utnyttja det.

–Det är otroligt osmakligt, forsätter han.

Ronge får medhåll av danske advokaten Björn Elmquist som även han anser att bilderna är "otroligt osmakliga".Danske mediekonsulten Hans Geelmuyden är också kritisk till bilderna.

– Han är offentligt utsedd försvarare, inte fotomodell, säger Geelmuyden om de kontrastrika bilderna där Geir Lippestad, en av Breiviks fyra advokater, poserar tillsammans med sina tre kolleger.

Lippestad själv däremot anser inte att bilderna är opassande. Han avvisar kritiken i norska medier och säger att inte haft inflytande över bildernas utformning.

– Precis som när jag ställer upp för andra medier har jag överlåtit allt helt till fotograferna. Jag har inte ställt några krav på hur bilderna ska tas, men vi har varit angelägna om att inte le och se ordentliga ut, säger han till tidningen Aftenposten.

Foto: Scanpix

  • Alt-texten
    Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt