Skip to content

Gubbligan döms i hovrätten

Hovrätten över Skåne och Blekinge sänkte på måndagen straffen för två tilltalade i målet mot den så kallade gubbligan.

De tre tilltalade dömdes i tingsrätten till långa fängelsestraff för flera grova rån och förberedelser till grova rån samt för att ha hotat poliser genom att skjuta med automatvapen. 71-årige "Sprängaren" dömdes till tolv, 64-årige "Nisse Pistol" till tio och 53-årige "Stockholmarn" till åtta års fängelse.

Hovrätten sänker nu straffet för 71-åringen till sju års fängelse. Detta då han frias för flera av de brott han dömts för i tingsrätten, men också då han på grund av sin ålder skulle drabbas oskäligt hårt av ett straff som motsvarar brottens straffvärde. 64-åringen får straffet sänkt från tio till åtta års fängelse som en följd av den delvis friande domen. För 53-åringen blir straffet oförändrat.

Bevisningen består bland annat av material från polisens buggning av några av de hyrbilar gärningsmännen använt, samt viss teknisk bevisning. Hovrätten finner att bevisningen är otillräcklig i de fall där den tilltalade inte personligen kan knytas till brottet eller brottsplatsen, och underkänner därmed åklagarens påstående om ett identiskt beteende vid de olika brottstillfällena. Enligt åklagaren skulle resonemanget utgöra bevis för att det rört sig om samma gärningsmän vid samtliga rånbrott.

Bild: Drago Prvulovic/ Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt