Skip to content

Arbetsgivare begär jobbsökandes lösenord till Facebook

Att arbetsgivare begär arbetssökandes lösenord till Facebook är något som blir allt vanligare i samband med anställningsintervjuer. Huruvida det är lagligt eller inte utreds nu.

Att arbetsgivare kollar upp jobbsökande genom att gå in på deras Facebookprofiler är inte ovanligt. Men nu har arbetsgivare i USA i allt större utsträckning gått ett steget längre, enligt nyhetsbyrån AP. Detta genom att begära ut de jobbsökandes lösenord till sociala medier, däribland Facebook.

Att söka på någons offentliga Facebookprofil är en sak men att be om privata inloggningsuppgifter är en helt annan, menar Orin Kerr, juristprofessor vid George Washington universitetet. 

– Det är som att be om någons privata hemnycklar, säger han till AP.

Handlingen att be en arbetssökande om dennes privata inloggningsuppgifter är ”grovt inkräktande på den privata integriteten”, menar Kerr.

Huruvida detta är lagligt eller inte håller nu på att utredas i staterna Illinois och Maryland i USA. Där föreslår man att myndigheter ska förbjudas från att fråga efter sådana privata uppgifter, uppger AP.

Enligt AP ska det bland myndigheter i Montana i USA tidigare ha funnits en policy om att be alla jobbsökande om lösenord till deras privata mejladresser, sociala nätverk som Facebook och andra onlinekonton. Policyn togs dock bort förra året.

 

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt