Skip to content

Althin går ner till heltid

Peter Althin är en få advokater som suttit i riksdagen. Samtidigt som han representerade Kristdemokraterna var han försvarare i flera uppmärksammade brottmål. Innan sitt avhopp utsågs han av TV4 Nyheterna till latast i riksdagen.

I Sverige är det få riksdagsledamöter som är utbildade jurister. De jurister som sitter i riksdagen blir dock ofta uppmärksammade. Extra uppmärksamhet tycks man få om man som Peter Althin är brottmålsadvokat. Han representerade KD från 2002 och lite drygt en och en halv mandatperiod framåt. Hans avhopp 2007 kom med tre år kvar av uppdraget.

Peter Althin har sitt kontor på Skeppsbron i Gamla stan. Precis när vi hälsar ringer hans telefon.

- Du valde fel dag för det här, säger han samtidigt som han svarar i telefonen och signalerar med händerna att jag kan gå in på hans kontor.

Några minuter senare kommer han in och ursäktar sig. Han börjar prata om sin väg in i politiken.

- Som advokat hade jag träffat väldigt många av samhällets olycksbarn. Det gjordes ofta en personutredning på dem och då kunde man se att bakgrunden för de flesta såg likadan ut. Under den här tiden uppstod diskussioner om att man skulle bryta den stigande brottskurvan genom hårdare tag och längre straff, vilket jag tyckte var fullständigt korkat. Man hade gjort det hela tiden men det hade ingen större effekt på brottsligheten. Det fick mig att börja skriva en del om brottsförebyggande arbete.

Med brottsförebyggande arbete menar Althin tidiga och snabba insatser när det gäller ungdomar som riskerar hamna i kriminalitet. Ett sådant förslag kom i den rättspolitiska utredning han var med att ta fram för Kristdemokraternas räkning 2009. Det handlade om att ställa barn under 15 år som begått brott inför en domstolsliknande nämnd bestående av personer från polis och socialtjänst.

- Det är viktigt med en tidig reaktion för att få barnen att inse allvaret. Ett samtal med socialtjänsten räcker inte, anser Peter Althin.

Vägen in till Kristdemokraterna innersta rum var snabb. I slutet av 90-talet såg han en artikel i någon av de större tidningarna där en kristdemokratisk riksdagsledamot argumenterade för brottsförebyggande arbete. Han kontaktade författaren för att uttrycka sin uppskattning.

Riksdagsledamoten bjöd in Peter Althin att berätta om sin verklighetsbild varpå Althin fick möjlighet att syna Kristdemokraternas partiprogram. Han gjorde bedömningen att partiet hade den bästa familjepolitiken. Snart ombads han gå med i partiet för att ge tyngd åt rättspolitiken. Han erbjöds dessutom en plats i partistyrelsen.

Till valet 2002 placerades Peter Althin på första plats på riksdagslistan i Skåne. Han säger att han knappt hann tänka på vad ett riksdagsinträde skulle innebära. Att han skulle sluta med sitt juristyrke var det dock aldrig tal om.

- Det fanns en poäng i att både ha den teoretiska biten och den praktiska. Och försöka få de praktiska idéerna omformade i politik. Vilket jag fick mycket skit för. Det är få som anser att en riksdagsledamot även hinner med att jobba med någonting annat. Men trots det tror jag att jag var en av dem som var mest aktiv i möten och debatter. Ibland krockade det. Och då tycker jag att domstolarna hade stor förståelse för att hjälpa mig planera det här.

Domstolarna anpassade sig alltså?

- Jag ska inte säga att man anpassade sig, men man var lyhörd. Kan man flytta den där? För då har jag en debatt i riksdagen. Kunde man inte det så gjorde man ju inte heller det. Men jag tycker att man visade stor generositet.

År 2007 publicerade TV4 Nyheterna en lista över de lataste personerna i riksdagen.  En lista som Peter Althin toppade.

- Det där var bara trams. Det var efter det att alliansen hade vunnit och då fick jag inte skriva motioner själv i mitt utskott eftersom rättspolitiken formades i regeringskansliet med partierna i samförstånd. Jag kunde ju ha skrivit några motioner i jordbruksutskottet, men det fann jag fullständigt meningslöst eftersom jag inte är insatt i hur stora spiltorna i ett stall ska vara och sådant.

- Det var en kul journalistisk grej, men rent trams om man tittade till helheten.

Bara ett år efter att han valdes om beslutade sig Althin för att hoppa av. Till medierna sade han att han ville trappa ned.

- Jag har ju under de sista tio åren haft en önskan att trappa ned. En önskan som jag misslyckats totalt med, som jag förstått.

Ville du bli justitieminister?

Från att ha suttit lutad bakåt i sin stol rätar han nu på ryggen, lutar sig framåt och knäpper händerna.

- Min ambition har aldrig varit att bli justitieminister. Inte ens riksdagsledamot. Men skulle jag fått en sådan förfrågan, då skulle jag allvarligt övervägt den. Har man en idé om hur man vill att samhället ska se ut. Ja, var kan man påverka mer än om man sitter i regeringen?

Det är ett stort kontor vi sitter i. På väggarna hänger inramade fejk-löpsedlar som någon
komponerat till hans senaste födelsedagar och på golvet står tavlor lutade mot andra tavlor. I luften kan en svag, ingrodd tobakslukt tydas. Utanför ser vi vattnet och platsen där man några minuter senare avlossade dubbla salut för den nyfödda blivande statschefen.

Du talar om en lyhörd domstol. Vad tyckte din familj?

- Jag jobbade inte mer när jag satt i riksdagen utan drog bara ner på juridiken från 70-80 timmar i veckan till 40. Det är klart att tiden är en begränsning, det finns ju bara 24 timmar per dygn. Och det är klart att man kan ha synpunkter på det. Men hur jag skött det får du fråga mina barn och mina barnbarn om.

För Peter Althin var det viktigt att prioritera arbetet. Under större delen av sin tid i riksdagen var Althin den enda ordinarie ledamoten från Kristdemokraterna i justitieutskottet. Han satt dessutom i konstitutionsutskottet under en kort tid och medverkade där i utfrågningarna av regeringen efter tsunamin. Kanske valdes han till detta för att han som försvarsadvokat var van att ställa frågor.

Till och från hände det att Althin fick tacka nej till mål. Den största kollisionen var i samband med målet Anna Lindh. Då valde han att begära tjänstledigt från riksdagen.

- Jag tyckte inte att jag kunde sitta där och få en riksdagslön samtidigt som fokus var på detta stora mål. I övrigt skulle jag säga att om jag tvingades säga nej till något blev det advokatyrket som blev lidande. Jag tyckte att som rättspolitisk talesman för ett riksdagsparti och dessutom som folkvald fick jag prioritera politiken.

Många av Peter Althins mest medialt uppmärksammade mål hölls just under hans tid som riksdagsledamot eller strax därefter. Några exempel är Joy Rahman, Helge Fossmo, Mats Alm och Pirate Bay.

Har den mediala uppmärksamheten du fick i egenskap av rättspolitisk talesman för
Kristdemokraterna påverkat din karriär som advokat?

- Inte ett dugg.

Inte ett dugg?

- Inte ett dugg alltså. Många tror att om man får ett medialt intressant mål, då är lyckan gjord. Men så är det inte. Ta advokaterna som var med i Knutby-målet, deras namn kan du inte om jag frågar dig nu. Marknaden har du på anstalterna. Där sprids det, ”nu har jag fått tag i en duktig advokat” och så vidare. Sedan kan man säga att jag har varit ute i medierna och diskuterat mycket, inte bara politik utan rättssamhället i stort.

Men om man syns mycket i media som försvarsadvokat?

- Självklart, men du syns inte i media av en tillfällighet. Då skulle ju alla försöka komma in i media. Men de flesta av mina kollegor är ointresserade av rättspolitiska diskussioner och dessutom kanske de inte alla gånger gör ett jobb som är så fantastiskt duktigt. Men det finns väldigt många duktiga advokater som är osynliga för allmänheten. Riksdagsjobbet tror jag inte ett dugg... Jag tror inte det gav mig ett enda... Eller det vet jag inte. I alla fall har det inte påverkat tillströmningen av medborgare som vill ha min hjälp. Det tror jag inte.

Dagens juridik har tidigare skrivit om att det är är tunnsått med jurister i riksdagen. Peter Althin menar att det delvis beror på att många politiker rekryteras från ungdomsförbunden.

- Inte alla riksdagspolitiker har varit ute på arbetsmarknaden innan utan har en politisk inriktning väldigt tidigt. Därför blir det naturligt för många att antingen vara aktiva inom kommunen eller exempelvis riksdagen. Personerna utifrån är inte särskilt många, vilket är ett elände eftersom man måste ska ha en bred bas i riksdagen.

- Jag tror att detta gäller väldigt många yrken. Hur många läkare finns det i riksdagen? Det är ett problem i en demokrati. Att man mest får folk som valt politik som ett livstidsyrke och inte varit ute i den andra verkligheten.

Peter jobbar fortfarande och saknar inte politiken. Han får fler förfrågningar än han har tid med och tillåts därför välja och vraka bland målen. Trots detta har han, för att, som han själv formulerar det, få tiden att gå, tagit på sig en del sidouppdrag. Han sitter bland annat som ordförande i Republikanska föreningen, styrelseledamot i Piratförlaget samt ledamot i  Kriminalvårdens insynsråd, Kriminalvårdens personalansvarsnämnd och Migrationsverkets etiska råd.

- Jag försöker dock trappa ned. Och har lyckats. Till heltid.

Text: Sascha Granberg
Bild: Henrik Montgomery/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt