Skip to content

AD: Fel sparka rektor för halvnakna Facebookbilder

På onsdagen slog Arbetsdomstolen, AD, fast i en dom att det var fel att säga upp den rektor i Luleå som lagt ut utmanande och halvnakna bilder på sig själv på Facebook.

En man, som var anställd som lärare och rektor vid ett gymnasium i Luleå, sades upp efter att media publicerat uppgifter om att mannen bland annat ska ha figurerat på bilder på Facebook med sexuella inslag.

På sin privata Facebooksida, där det angavs att han var rektor för gymnasiet, var mannen med i nio grupper vars namn anknöt till sex. Han hade även bilder med sexuellt innehåll på sidan, däribland en bild på sig själv iförd en tröja med ett tryck som handlar om analsex, framtagen inom ramen för ett elevprojekt.

Tingsrätten fann att saklig grund för uppsägning inte förelåg och förpliktade bolaget ett betala skadestånd till mannen.

Bolaget som överklagade till Arbetsdomstolen, AD, har gjort gällande att mannens agerande står i uppenbar strid med hans anställning som rektor och lärare och att det varit ägnat att allvarligt skada skolan och därmed bolaget.

AD finner dock, i likhet med tingsrätten, att bolagets uppsägning av mannen inte har varit sakligt grundad.

AD konstaterar bland annat det påtalade materialet uteslutande rör mannen som privatperson, bilder på honom själv i privata situationer och namn på de grupper som han själv valt att bli medlem i. Det hör därför till kärnområdet för vad varje människa "anställd eller inte" öppet bör kunna få ge uttryck för inför andra människor.

Att mannen glömt att ta bort tröjbilden från sin Facebooksida menar AD vara ursäktligt. AD fastställer därmed tingsrättens dom i överklagade delar.

  • Johanna Haddäng

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt