Skip to content

"Jag var tvungen att hoppa av"

krister hansen

Efter 11 år som delägare på en av världens mest framgångsrika advokatbyråer har Krister Hansen bestämt sig för att hoppa av. Utan att ha bestämt sig för vad han ska göra i framtiden.

Ett telegram på realtid.se har rubriken: ”Linklaters kräver mer”. Advokatjätten ska enligt telegrammet satsa på en ”mer prestationsinriktad företagskultur”. På firman – som 2009 var världens mest lönsamma advokatbyrå – ska man alltså börja arbeta ännu hårdare.

Linklaters, med huvudkontor i London, drog 2009 in 2,4 miljarder dollar. Men 2010 har firman trillat ner till en fjärdeplats bland världens mest intäktsinbringande byråer med under 1,9 miljarder dollar.

I svensk affärspress har vi sett många notiser om jurister som lämnar Linklaters, och vid en googling visar det sig att detta till och med diskuteras på Flashback. Det är ett faktum att flera mycket framstående jurister har gått till andra byråer.

Nu slutar även delägaren Krister Hansen. För honom är det annorlunda. Han säger att de jurister som slutat i Stockholm har gjort det för att Lagerlöf & Leman - som gick ihop med Linklaters 2001 - var en bred firma, medan Linklaters är nischad. Linklaters har även gjort sig av med många jurister i City i London, med motiveringen att företaget ska bli alltmer slimmat och effektivt. Men när Krister Hansen nu ska sluta handlar det inte om att han har fel profil i en alltmer hårdpresterande verksamhet.

Ryktet som hade nått Dagens Juridik var att Krister Hansen skulle hoppa av sin framgångsrika advokatkarriär och öppna cykelaffär. Vi såg framför oss advokaten som tog av sig kavajen och plockade fram skruvmejseln ur snickarbyxorna. Det visar sig inte stämma. Någon cykelaffär är inte planerad och Krister bär fortfarande kostym. Men när advokat Hansen väljer plats för vår intervju hamnar vi ändå i just en cykelaffär, eller snarare ett showroom för tävlingscyklar som även serverar italienskt kaffe.

-    Det har varit jättekul. Men för två tre år sedan kände jag att det inte var samma utmaning längre. Spänningen fanns inte kvar. Man lägger ner mycket tid för att kunna leverera på den nivå som krävs, berättar Krister Hansen över en cappuccino.

Även om han fortfarande tycker att sälj är kul får han inte längre samma adrenalinpåslag av att dra in en ny kund. Och på måste man vara i den bransch han varit verksam i sedan 2001. Nu vill Krister prova på något mer i livet. Han är 45 år och har varit delägare i en internationell advokatbyrå i 11 år, han har levt i en värld där stora pengar byter hand. Den största transaktion han varit med om var på 19 miljarder kronor, kunden var ett riskkapitalbolag. Han har varit med och byggt upp Linklaters Private Equity-verksamhet.

Krister Hansen är inte storväxt, men kavajen spänner över axlarna som det gör på simmare och det får honom att se lite stel ut. Han bär inte slips och runt ena handleden har han ett armband med madonnor som han fått av sin dotter, ett av tre barn på 10-13 år. På fingret sitter en tjock vigselring i guld. Han berättar om hur det var när han började med juridiken.

-    Jag hade en mycket inspirerande lärare i psykologi och rättskunskap på gymnasiet i Täby och jag började läsa psykologi på universitetet. Men sedan insåg jag att det nog var roligare att studera psykologi än att arbeta som psykolog.  

Så då blev det juridik, och tingstjänstgöring. När han satt ting uppfattade han att domaryrket kändes ”stofiligt” och sökte sig vidare. Han fick jobb på Lagerlöf & Leman på Strandvägen, en av Sveriges äldsta advokatbyrå, planen var att prova på, inte att bli kvar.

Men det gick bra för Krister Hansen, han fick jobba både i London och i Bryssel, 2001 blev han delägare samtidigt som byrån blev en del av Linklaters.

-    För det mesta har det varit kul och spännande men jag har alltid tänkt att jag inte vill vara som många förr som stannade till pensionen. När jag började fanns de som var 80 år som fortfarande kom in till kontoret. Först för några år sedan började det bli lite rörlighet mellan byråerna och ibland är det någon som byter bransch.

-    Men det är ironiskt att jag hamnade i den här branschen för jag tänkte inte arbeta med M&A. De som höll på med det verkade så grabbiga. Jag uppfattade att det var en alfahanne-kultur.

Trots ditt intresse för människor hamnade du ändå där, hur gick det till?

-    Jag jobbade med IT-bolag – med Icon – de gjorde jättemycket förvärv och då jobbade jag nära företaget, det var väldigt kul. Men samtidigt som jag blev partner kom IT-kraschen och jag satt utan jobb.

-    M&A-grabbarna tyckte jag skulle jobba med dem eftersom jag gjorde de största jobben. Så jag listade hur vi skulle ta oss in på Private Equity-marknaden. Nu har jag gjort resan i den kulturen, och vill använda min kompetens i ett annat sammanhang.

Vad är då din plan?

-    När jag insåg att jag vill göra något annat så tog jag det lugnt för jag trodde att också insikten om vad jag ville göra skulle dyka upp. Men till sist insåg jag att jag var tvungen att hoppa av för att sedan komma fram till vad jag vill göra. Jag kan tänka mig en massa olika saker. Viktigast är att jag kommer närmre verksamheten, får jobba nära besluten.

Varför uppkom cykelaffär-ryktet, tror du?

-    Jag har sju cyklar och så tänkte jag först att jag ville jobba med något som hade koppling till mitt stora träningsintresse. Men nu tänker jag bredare, fast jag vill göra något som har positiv inverkan på människors liv. Jag kommer inte att jobba för cigarrettindustrin.

Krister Hansen berättar att han under högsäsong kan träna upp till 12-13 timmar i veckan. Han håller på med triathlon och har varit med i några ironman-tävlingar, åkt vasaloppet, sprungit maratonlopp, och cyklat Vättern runt.

Men om du nu inte ska syssla med din hobby, vad är det då du vill?

-    Jag kliver ur ett system, ett ekorrhjul, en miljö, min dröm att få jobba ihop med ett gäng kul och trevliga människor där jag känner att jag tillför värde, nära besluten. Det kan man hitta på många olika ställen. Man måste våga kasta sig ut för att pröva nya möjligheter.

-    Frihet en viktig komponent. Efter 17-18 år i en värld där verksamheten bygger på tid, man disponerar inte sin tid eftersom man säljer den.

När Krister började på byrån hade John Grishams bok Firman just kommit ut (nu aktuell som teveserie), boken präglade hans fördomar om hur hårt klimatet kan vara på en juristbyrå.

-    Jag hade en skräckillusion om hur det skulle vara att jobba på byrå. Så är det ju inte. Men jag har många kolleger inom branschen som alltid jobbar på helgerna och det gjorde jag de första åren. Men inte sedan jag fick barn.

Men har det inte blivit bättre? Är inte folk effektivare nu under arbetstiden och inte dra ut på tiden?

-    Det fanns en sväng mot det under dot.com-åren men i den här världen med stora transaktioner är man tillgänglig dygnet runt. Email har inte effektiviserat arbetet. Jag kan få 400 mejl om dagen och efter att man suttit i möte i 10 timmar ska man gå igenom dem.

Krister Hansen berättar också att det i hans bransch är viktigt att jobba mycket, och att många till och med talar om hur mycket de arbetar.

-    Det finns en direkt korrelation mellan hur mycket man jobbar och hur duktig man är. Det är en tuff miljö, men jag tycker Linklaters har en bra stämning, men det är en high-performance-miljö. Det har också varit tråkigt när så många slutat, även om det varit en naturlig anpassning. Det är roligare när en verksamhet växer än tvärtom.

Har du någon förebild som också bytt spår mitt i livet?

-    Nej, faktiskt inte. Jag känner ingen som har gjort det.

Det är inte vanligt med framgångsrika advokater som säger upp sig utan att ha något annat planerat. Varför är det så, tror du?

-    Jag tror inte det är branschspecifikt. Det är få som har karriärjobb som vågar släppa greppet. Jag tror det handlar om trygghet. Man har sitt hus och barn och sina kostnader och vet inte vad som händer om man säger upp sig. Är man entreprenör? kan man starta verksamhet? Oavsett om du är jurist eller ekonom så drömmer många om att kliva av, funderar över livet. Men de som rör sig går direkt från bolag A till bolag B och gör samma sak, eller så gör man karriär inom företaget.

-    Det är nog lite kulturellt. I USA är folk mer rörliga. Det är något som är positivt där. Det finns mer acceptans där för att misslyckas.    

Vad gör du om tio år?

-    Jag hoppas jag har ett ganska fritt yrke där jag håller på med affärer. Jag gillar att sälja, jag gillar transaktioner, kanske en roll där jag har byggt upp en verksamhet tillsammans med några kompisar. Det är ett drömscenario. Men jag kan lika gärna vara bolagsjurist, det skulle också vara spännande…

Text: Annika Hamrud
Bild: Caroline Tibell

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt