Skip to content

"Jag är en dålig förebild"

annika andebark

För tio år sedan gick Annika Andebark in i väggen. Idag har hon förverkligat drömmen om en egen advokatbyrå på Österlen - men lever fortfarande med arbetet dygnet runt.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bQ41bZIxsPs

Det har gått 30 år sedan det sista målet avgjordes i Hammenhögs tingshus. Enligt Wikipedia har den vindpinade lilla byn på Österlen fem sevärdheter. Till dessa hör, utöver Glimmingehus, en stenåldersgrav och statyn på torget. Invånare: lite drygt 900.

Här, i Föreningsbankens gamla lokaler,  driver Annika Andebark en advokatbyrå med miljö och livskvalitet som viktiga ledord.

- Till och med Tomelilla kan vara stressigare än denna fridsamma by. Helt klart påverkar omgivningarna hur du upplever din dag på jobbet, säger nyanställda Henriette Ellberg.

-  Byn, utsikten från fönstret, bygatan och i dess förlängning åkermark och gårdar, det vackra gamla bankhuset vi huserar i, de nya medarbetarna jag fått – allt tillsammans bidrar till ett behagligt arbetsklimat, som jag inte gärna skulle vilja byta mot stan.


Feng Shui-konsult på besök

Ambitionen - en lugn arbetsmiljö - märks förstås även när man stiger innanför dörren.

- Vi påverkas av miljön vi har runt oss. Därför har vi valt att inreda vår arbetsmiljö utifrån Feng shui. När vi byggde om lokalerna var målet att skapa goda arbetsplatser och främja kreativitet. Vårt kombinerade kök, bibliotek, konferensrum har högt i taket och mycket ljus. De som besöker oss upplever att det är en kreativ miljö.

För tio år sedan gick Annika Andebark in i väggen, och blev sjukskriven. Då jobbade hon på Sparbanken Syd. Två år senare började hon jobba hemifrån genom egen juristfirma. När hon blev advokat satsade hon allt på att förverkliga sin dröm.

Under tio år anställdes inte en enda jurist på Österlen. Andebark sysselsätter nu sju heltidsanställda och två konsulter.


Emma Åkesson, jurist

Hon har investerat mycket kapital, och framförallt mycket tid. Hon lever fortfarande med jobbet dygnet runt, om än i en idyllisk miljö.

- Jag har satsat mycket privat kapital och min timlön är väldigt låg. Men jag tror på det här, säger hon.

När byrån växte blev Annika tvungen att söka bygglov för att anpassa lokalerna. Problem med myndighetskontakter gjorde att nattsömnen blev lidande. Utmattningsdepressionen var nära igen.

Kan du släppa tankarna på jobbet när du är ledig?

- Tyvärr inte. Eller rättare sagt - ska jag bygga upp det jag vill finns det inte tid för ledighet, säger Annika Andebark.

-  Om jag åker på en utbildning eller advokatdagarna ser jag det som fritid. Om jag är ute och går eller springer är tankarna i företaget. För tillfället är jag en dålig förebild. Jag är medveten om det,  men har insett att det är nödvändigt för att dra detta i land. 

Varför gick du gick in i väggen, tror du?

- Såhär i efterhand kan jag konstatera att en del nog berodde på frustration över att jag inte arbetade med det jag ville. Då arbetade jag som företagsrådgivare på bank. Egentligen är jag nog inte så bra på att vara anställd. Otålig och ett stort driv, ständigt nya visioner. Antagligen en extrem entreprenör – och då mår man nog aldrig bra i en anställning där man inte kan förändra.

- Man går inte i väggen för att det är för mycket på ett ställe – utan för att det är för mycket både privat och på jobbet. En del var privata orsaker, en  del dåligt ledarskap på min arbetsplats och för hög arbetsbelastning.

Carina Jeppsson, som arbetat med Andebark på såväl banken som på byrån, beskriver sin chef som en energisk och drivande person som tycker om att stå i centrum.

- Som anställd kunde det skapa spänningar gentemot arbetskamrater och överordnande.  Nu som egenföretagare kommer hennes unika egenskaper till sin fulla rätt. Som arbetsgivare har hon varit tvungen att tillägna sig egenskapen tålamod och förmågan att delegera.

Annika Andebark arbetar nu med att bygga upp organisationen. I sommar övergår den administrativa personalen till ett separat bolag, som juristerna sedan köper tjänster av. Målet är att öka tillgängligheten, förbättra bemötandet och att öka möjligheten att debitera.

Vilka tror du är de farligaste stressmomenten för jurister?

- Klienten kräver alltid att vi presterar på topp. Det är en självklarhet. Idag tror jag att många unga jurister har dålig självkänsla. Mycket i vår handledning handlar om detta och på sikt skall vi lägga in det även i våra utbildningar.

- Hela Advokatbyrån Annika Andebark AB handlar om att hjälpa. Hjälpa allmänheten att förstå juridiken genom att förklara så att alla förstår. Hjälpa jurister bli advokater. I framtiden vill vi jobba med hela människan - även den personliga utvecklingen.
Foto: Advokatbyrån Annika Andebark AB
Film av elever i klass SA1A, Sydskånska gymnasiet


  • Alt-texten
    Fredrik Svärd
    Chefredaktör

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt