Skip to content

Svenska mediedomare förebilder i Norge

rune lium

- Den norske statsministern har efter 22 juli pratat mycket om öppenhet och demokrati. Domstolen är en del statsmakten. Vi måste också bidra till öppenhet och demokrati, säger tingsrättsdomaren Rune Lium.

- Vi norska domare har blivit inspirerade av våra svenska kollegors offensiva inställning till mediekontakter och har därför kopierat den svenska modellen med mediedomare. På mediedomarnas seminarium i maj hade vi besök av en svensk domare som berättade om sitt arbete med mediestrategier. Vi blev väldigt imponerade över hur långt man har kommit i den svenska domstolen.

Det säger norska tingsrättsdomaren Rune Lium, aktiv twittrare och grundare av Dommerbloggen.

- Jag ser på de sociala medierna som ett nytt sätt att möta och interagera med människor på. Domare är kända för att vara en konservativ grupp. Vi är inte de första att hoppa på nya trender, men jag tänker att det är viktigt att också domare tar plats i den verklighet vi lever i. 

Han beskriver tillvaron som domare som skyddad. Om man vill kan man leva i sin egen bubbla utan speciellt mycket input från omvärlden.

- Sociala medier kan användas för att visa upp hur man själv ser på sin värld, och inbjuda andra att komma med synpunkter och kommentarer. 

- I Dommerbloggen försöker jag beskriva hur vardagen som domare är. Min tanke är att man ska kunna förstå lite mer om vad jag tänker om olika problemställningar som präglar min vardag och dessutom visa människan bakom den svarta kappan.

En läsare skrev följande kommentar:

Bloggen er en fin måte å litt innsyn på. Er selv 22. år og har vært mistenkt i en sak med strafferamme over 6. år i 11. måneder nå. Akkurat ferdig med høgskole-utdannelse begynner i ny jobb og er veldig spent og nervøs for tiden om hva de neste månedene vil bringe. Har ikke sittet èn time på celle før. Så leser det meste jeg kan kommer over for å prøve å forstå hva slags folk som sitter å dømmer og på den måten dempe uroen. Dere ser jo litt skumle ut der dere kommer marsjerende ut på rekke med alvorlige blikk, sorte kapper og med avgjørelser tatt i lukkede rom.

- För mig personligen har alla inspel från läsare gett mig mycket. Bloggdialogen har kanske gjort mig ännu mer ödmjuk i förhållandet till den maktposition jag har som domare. Det är så viktigt att ta alla åsikter och kommentarer på allvar och att man möter folk med respekt.

- Jag har också valt att twittra. Först och främst använder jag twitter för att informera om nya blogginlägg. Twitter är också en lämplig kanal för att förstå vad som diskuteras, och för att kunna bida till diskussionen. I Norge är det mycket fokus på 22 juli. Nyligen twittrade jag om att en lagdomare hade uttalat sig om säkerhetsbedömningen. Det blev snabbt uppsnappat av en journalist som kontaktade mig och få mer bakgrundsinformation. Det resulterade i två sidor i Dagbladet.

- Jag tänker inte att alla domare måste delta i alla debatter om rättsliga problemställningar i sociala medier. Men det är bra om någon gör det.

- Den norske statsministern har efter 22 juli pratat mycket om öppenhet och demokrati. Domstolen är en del statsmakten. Vi måste också bidra till öppenhet och demokrati.

  • Matilda Lantz

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt