Skip to content

Rekordmånga fastighetsmäklare varnas

Antalet varnade fastighetsmäklare fortsätter att öka till nya rekordnivåer. Förra året varnades totalt 87 mäklare jämfört med 59 stycken 2010. Det visar ny statistik från Fastighetsmäklarnämnden, FMN.

Orsaker till att mäklare varnas kan enligt Anna-Lena Järvstrand på FMN bland annat vara brister i besiktningsklausuler och återgångsvillkor.

– Om man inte hunnit undersöka ett hus innan köpekontraktet skrivs bör det exempelvis finnas med en klausul om att besiktiga huset för att man skall kunna fullgöra sin undersökningsplikt som köpare före tillträdet, säger Anna-Lena Järvstrand till Sydsvenskan.

– Men ifjol drev vi även en kampanj mot lockpriser, vilket bidragit till ökningen av antalet varningar, fortsätter hon.

Av det totala antalet varningar förra året handlade 24 om lockpriser. De flesta av dessa mäklare är verksamma i Stockholm, enligt Järvstrand. En stor skillnad jämfört med Malmö där endast två mäklare varnades förra året för att ha använt lockpriser.

– I Malmö är problemet med lockpriser inte på långt när lika utbrett som i Stockholm. Men nu har mäklarbranschen inlett en självsaneringskampanj för att få bort lockpriserna från bostadsmarknaden, säger Järvstrand.

Vid utgången av november förra året fanns det 6 811 registrerade mäklare, jämfört med 6 667 för helåret 2010.

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt