Skip to content

"Jag är arg på den feministiska rörelsen"

sara mohammed

Sara Mohammed har upplevt hederskultur och förtryck på nära håll.  Hon var sjutton år gammal då hon skulle giftas bort med en man hon bara hade sett på bild. Efter att ha vägrat giftemålet var hon när att dödas av sin egen bror, men klarade sig undan. Det var då, när hon var sjutton år, som hon lovade sig själv att spendera resten av livet med att kämpa för de utsatta.

I dag är Sara Mohammed ordförande och grundare av riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF). Föreningen grundades 2001 under namnet ”Glöm aldrig Pela”. Organisationen bytte namn när Fadime Sahindal mördades av sin far året därpå.

Det har alltså gått 10 år sedan Fadime dödades.  På frågan om Sara är nöjd med utvecklingen som har skett sedan dess blir hon stum för ett ögonblick.

– Jag är mer ledsen. Och arg. Jag är arg på den feministiska rörelsen i västvärlden som inte visat medmänsklighet mot sina systrar och bröder som dödas och misshandlas. De försöker tysta diskussionen och kallar den rasistisk.

Sara minns en dag i oktober 2010 då hon läste stora rubriker om hur Oslos gator barrikaderades av taxichaufförer i protest mot det norska Dagbladets publicering av en Mohammed-karikatyr. Hon minns att det fanns en liten ruta i samma tidningar den dagen, där det stod om den turkiska flickan Medine som blivit levande begravd på grund av att hon hade manliga vänner.

– Tänk om vi skulle blockera gatorna. Om vi alla gick ut på gatorna i protest så skulle det uppmärksammas!
Men Sara känner ett stort motstånd. Hon anser att folk fokuserar mer på de kulturella rättigheterna än det mänskliga.

Hur ska då situationen kunna bli bättre i Sverige?

– Det måste finnas en obligatorisk handlingsplan i alla kommuner. Arbetet måste implementeras inom socialtjänst, skola och polis. Och den handlingsplanen måste vända sig mot så väl killar som tjejer.

Dessutom anser Sara att vi i Sverige måste kriminalisera tvångsäktenskap, barnäktenskap, arrangerat äktenskap samt ta bort dispensmjöligheten för barn mellan 15 och 18 år att få gifta sig.

– Vi måste ta bort ombudsäktenskap. Ett giftemål ska ske genom att två personer befinner sig på samma plats och själva säger ja till varandra, ingenting annat.

Hon håller med de som vill föra in begreppet ”hedersrelaterat” i brottsbalken. "Konsekvenserna är större och gärningsmännen är fler” än vid de brott som de hedersrelaterade brotten klumpas samman med i dag, menar hon.

– Polisen måste också se över alla balkongflickor som ännu inte har lagförts, säger Sara.

Hon tycker också att polisen måste få en mer kontinuerlig utbildning om ämnet heder och att de ska samarbeta med andra myndigheter för att förebygga och kämpa mot den typen av brott.

Hon menar att det är problematiskt är att en skyddad identitet i Sverige bara varar i två år.  Sedan måste man bevisa att hotet kvarstår.

– Ska man behöva hämta sin pappa som vill att man ska dö, för att bevisa att hotet finns kvar? Det är orimligt. Den skyddande identiteten måste vara livsvarande, om inte personen själv väljer att få den hävd.

Sara tycker också att rättsväsendet måste bli bättre på att välja tolkar. Hon berättar om hur hon satt mitt emot en tolk som uppenbarligen var partisk, i en rättegång.

– Han förvrängde svaren till mannens fördel, men jag skrev ned allt som sades och visade i pausen. Sedan ogiltigförklarades det hela. Men jag kan ju inte vara på alla rättegångar överallt, hela tiden. Nej, tolkarna måste vara utbildade och pålitliga.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt