Skip to content

Hovrättsförhandlingarna mot Gubbligan har inletts

På tisdagen inleddes hovrättsförhandlingarna mot den så kallade Gubbligan.  Tre äldre män dömdes i tingsrätten till långa fängelsestraff för en rad grova rån.

–  Han ska frikännas från rånen. Det är bara så, säger Lena Ebervall om sin 64-åriga klient, som i tingsrätten i Hässleholm dömdes till tio års fängelse.

64-åringens utpekade kumpaner, en 53-åring och en 71-åring, dömdes till fängelse i åtta respektive tolv år. Enligt Ebervall är bevisningen mot de tre för svag för att hålla i hovrätten, där hon ska åberopa ny bevisning under tisdagen.

– Det vi har hittat ska visa för hovrätten att polisutredningen inte är tillförlitlig. Den är ganska slarvigt gjord, säger Ebervall till Smålandsposten.

53-åringens advokat Melka Kjellberg håller med.

– Det finns ingen konkret bevisning emot min huvudman, och därför är jag lite förvånad över tingsrättens dom, att han överhuvudtaget blev dömd för några av de grova rånen, säger hon.

Enligt Ebervall är förutsättningarna för att alla tre ska frias i hovrätten gällande de grova brotten god. Chefsåklagare Andersson hoppas även han på en ändrad dom.

– Jag hoppas att de får lite strängare straff, säger han.

Alla tre åtalade i den så kallade gubbligan dömdes av Hässleholms tingsrätt i oktober förra året till långa fängelsestraff för flera grova rån och förberedelser till grova rån. De friades dock för den uppmärksammade sprängningen mot Forex på Väla köpcenter 2007.

  • Alt-texten
    Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt