Skip to content

Bergwall beviljas resning i Johan-målet

Sture Bergwall beviljas resning i det så kallade Johan-målet. Bergwall, som då gick under namnet Thomas Quick, dömdes för drygt tio år sedan för mordet på 11-årige Johan Asplund från Sundsvall.

Asplund försvann den 7 november 1980. Föräldrarna väckte med hjälp av advokat Pelle Svensson enskilt åtal mot pojkens styvfar. Mannen frikändes i hovrätten.

Thomas Quick erkände senare att han mördat Johan Asplund. Han åtalades och dömdes i juni 2001. 2009 återtog han sitt erkännande, och i slutet av 2011 lämnade hans advokater Thomas Olsson och Martin Cullberg in Bergwalls resningsansökan.

Hovrätten bedömer att det finns synnerliga skäl att pröva ansvarsfrågan på nytt och beviljas resning med tillämpning av tilläggsregeln. Domstolen uttalar att den omständigheten att Bergwall återtagit sitt erkännande inte utgör tillräckligt skäl för resning, men konstaterar att det saknades bevisning som kunde binda honom till brottet. Hovrätten konstaterar också att Sture Bergwall lämnat motstridiga uppgifter som inte redovisats på ett sådant sätt att tingsrätten haft möjlighet att fullt ut ta hänsyn till hur uppgifterna ändrats och utvecklats under utredningen.

Hovrätten är enig i sitt beslut. Målet ska nu prövas på nytt i Sundsvalls tingsrätt.

Läs alla våra artiklar om Quickfallen här.

Bild: Yvonne Åsell/SvD/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt