Skip to content

Jägare som åtalats för vållande till annans död frias

På torsdagen frikändes en 32-årig jägare som åtalats för vållande till annans död efter att ha skjutit ihjäl en skidåkare förra vintern i samband med en älgjakt.

Det var i december förra året som den 32-åriga kvinnan var på älgjakt i skogarna utanför Byholma i Ljungby kommun. Hon fick syn på en älgkalv och avlossade ett skott. Kulan gick igenom djurets hals och träffade en 71-årig skidåkare. Kvinnan åtalades för vållande till annans död.

Enligt åklagaren ska kvinnan inte ha varit tillräckligt aktsam då hon avlossade skottet mot älgkalven som befann sig cirka 50 meter bort från henne. Kvinnan däremot menar att dödsskottet var en ren olyckshändelse och att det fanns tillräckligt kulfång bakom älgen i form av en mindre kulle. Åklagaren yrkade på villkorlig dom.

På torsdagen friades kvinnan av Växjö tingsrätt. Enligt tingsrätten har den tekniska bevisningen inte kunnat visa om kulan gick direkt från älgen in i skidåkaren eller om kulan rikoschetterade. Om kulan gjorde det är det så pass osannolikt att kvinnan inte kunnat förutse det och därför inte kan lastas för det.

Juristdomaren ville fälla kvinnan. Enligt domaren var det oaktsamt av kvinnan att skjuta längs med en väg i ett område där människor rör sig.

Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

  • Alt-texten
    Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt