Skip to content

Författare: Samfundet har diskvalificerat sig självt

Lars Ohlsons nya bok Arvodkaterna handlar, enligt honom själv, om den del av landets advokatkår som är ”bättre på att fakturera än på att vara advokat”.

Den över 300 sidor tjocka boken är enligt författaren själv är ”en vansinnigt rolig bok — om det inte vore för att allt är hämtat ur verkligheten”.

En av de advokater som pekas ut är mycket upprörd och menar att författaren skriver om sådant som, bland annat på grund av sekretess, advokaterna inte kan kommentera.

Ohlson är även kritisk mot advokatsamfundets disciplinnämnd.

− Advokatsamfundet har diskvalificerat sig själv som granskningsnämnd med den översyn och tillsyn som samfunden ska ha, säger han i TV4.

Senare i programmet bemötte advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg kritiken.

− Lika lite som dålig litteratur innebär att alla författare skulle vara dåliga är det så att enskilda advokater kan göra misstag, och gör misstag. Men det innebär inte att advokatkåren som sådan skulle vara dålig.

Hon berättar att disciplinnämnden får in mellan 500 och 550 anmälningar per år. Och att alla dessa granskas, enligt lag.

− Det är en siffra som har varit konstant de senaste 10 – 15 åren, trots att advokatkåren näst intill fördubblats, säger hon.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt