Skip to content

”De presenterar sig inte som knarklangare på föräldramötena”

Niklas Malmborg och Geir W Stakset har skrivit boken Pappa & kriminell – ett reportage om bankrån, bilbomber och blöjor.

Geirs W Staksets bror fängslades samtidigt som han och hans flickvän skulle bli föräldrar. Det fick honom och Niklas Malmborg att vilja skriva en bok som beskrev andra som levde samma liv och hade samma tankar.

- Vårt intryck är att detta inte är något man pratar mycket om, inte ens inom familjen. Det kändes som att det var en bortglömd grupp och en situation som behövde belysas och lyftas fram, både för de som berörs direkt och för övriga samhället.

- Deras barn går på samma dagis och skolor som alla andra, även om föräldrarna kanske inte presenterar sig som knarklangare eller rånare på föräldramötena. De handlar i samma affärer och bor på samma gator. De finns där, men syns kanske inte, konstaterar författarna.

Boken vänder sig till alla som är intresserade, anhöriga, yrkesgrupper som möter papporna och familjerna såsom kriminalvård, polis, behandlingspersonal, förskolan och skolans anställda. Men även till alla som ser kombinationen pappa och kriminell som otänkbar, avlägsen eller ansvarslös.

Pappa & kriminell ger en ny dimension till människorna bakom böcker som Svensk maffia och Snabba cash, säger Geir W Stakset och Niklas Malmborg.

- Vi har intervjuat människor som lever på värdetransportrån, narkotikahandel, utpressning och inbrott i olika typer av gängmiljöer – men vi har gjort det utifrån det liv som finns runt omkring själva brotten. Det är en unik inblick i yrkeskriminella personers vardag.

 Att skriva boken har både varit väldigt svårt och tagit lång tid.

-  Från att vi började leta efter pappor att prata med till första intervjun tog det ett halvår. Folk har fängslats och försvunnit under tiden, men många pappor har till slut ställt upp, ofta för att de skulle ha velat att det fanns en sådan här bok för dem och deras anhöriga när de bildade familj.

 Men nu är den äntligen färdig, och har fått väldigt bra respons.

 - Många som har en personlig relation till ämnet, anhöriga till kriminella, har hört av sig och tackat oss för att vi skrivit boken. En livstidsfängslad pappa i Finland skrev i ett brev till oss att "boken gick rakt in i hjärtat på mig". Flera flickvänner och föräldrar har tackat oss för att vi ger dem en insyn i hur de här papporna tänker. Det är viktigast för oss att de kan ha nytta av den.

Men själva har författarna inga egna råd att ge de kriminella papporna och deras familjer.

- För oss är det boken som ska ge papporna, barnen och familjerna en möjlighet att ta del av hur andra i samma situation tänker. Förhoppningsvis kan det bidra till att det blir lättare att prata om den gemensamma situationen pappa och kriminell.

Niklas Malmborg är frilansjournalist med inriktning på kriminaljournalistik. Geir W Stakset, byggnadsingenjör, initierade bokprojektet när hans bror fängslades i samband med att hans första barn föddes.

  • Alt-texten
    Johanna Haddäng

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt