Skip to content

Konstnär fick rätt mot Louis Vuitton

Darfurnica

I januari i år ansökte Louis Vuitton om att en domstol i Haag skulle förbjuda danska konstnären Nadia Plesner Joensen att visa sitt konstverk Darfurnica. I konstverket syns ett litet barn med en chihuahua och en Louis Vuitton-väska.

Syftet med målningen - som har exakt samma mått som Picassos Guernica - är att uppmärksamma den humanitära katastrofen i Darfur.

 - Since doing nothing but wearing designer bags and small ugly dogs apparently is enough to get you on a magazine cover, maybe it is worth a try for people who actually deserve and need attention, säger Nadia Plesner i en kommentar.

Domstolen förpliktade Plesner att utge 5 000 euro per dag, eller sammanlagt omkring 485 000 euro,  för varje dag verket visats offentligt. Plesner har genom sitt ombud Jens van den Brink gjort gällande att förbudet utgör ett brott mot Europakonventionens artikel 10.

Louis Vuitton har genmält att yttrandefriheten enligt artikel 10 bara ges företräde framför immateriella rättigheter i "exceptionella fall", samt att användningen inte varit nödvändig i sammanhanget.

I mitten av mars lämnade Plesner in en stämningsansökan för att få förbudet hävt. Domstolen i Haag fann på onsdagen att användningen är "proportionerlig" och att Plesners yttrandefrihet väger tyngre än Louis Vuittons immateriella rättigheter. Louis Vuitton ska nu utge 15 000 euro för Plesners rättegångskostnader.

- Jag är överväldigad av lycka, och grät när jag hörde de goda nyheterna, säger Nadia Plesner i ett e-postmeddelande till Radio Netherlands Worldwide.

 

Fredrik Svärd
Chefredaktör

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt