Skip to content

HQ-bokens författare om stämningshoten: "Bara skrämseltaktik"

Carolina Neurath

HQ:s före detta vd Patrik Enblad hotar att stämma Svenska Dagbladets reporter Carolina Neurath om han inte får ta del av innehållet i hennes kommande bok före publicering. I boken Den stora bankhärvan, som är planerad att ges ut om tre månader, granskar Neurath kraschen i HQ bank.

Enblads advokat har via mail meddelat att Carolina Neurath kommer stämmas för grovt förtal om hon väljer att publicera. 

- Hans advokat skriver att uppgifterna utgör grovt förtal och att de inte kommer att acceptera publicering, säger Carolina Neurath.

"Bara skrämseltaktik"

- Om jag ändå publicerar kommer han att "initiera en rättslig talan avseende kränkning och ekonomisk kompensation", som det står i brevet. Det är bara skrämseltaktik, säger Neurath.

Konflikten mellan Neurath och Enblad uppstod när Norstedts tidigare i år publicerade bokens framsida på sin sajt. På omslaget fanns lappar med de inblandade personerna i boken, däribland Enblad. Timmar efter att bilden lagts ut fick Neurath ett argt mail från Enblad, som menade att boken innehöll "grundlösa brottsanklagelser”.

- Han var väldigt arg. Jag har gjort en hel del intervjuer med honom under arbetet med boken. Han trodde kanske att det bara skulle vara en bra skildring av honom och nu förstod han att det förmodligen inte bara blir positivt rätt igenom, säger hon.

Enligt Neurath hävdar advokaten att uppgifterna skulle få förödande personliga och yrkesmässiga konsekvenser för Enblad om de kom ut. Neurath däremot tror inte att avslöjandena i boken kommer att påverka Enblads yrkesliv nämnvärt.

- Jag tror absolut inte han kommer att bli av med jobbet. Det är bara att se på personerna som det i dag riktas skadestånd mot i HQ-härvan. En av dem sitter till exempel och styr börsbolaget Kungsleden.

Enligt Neurath hävdar Enblad att de två har ingått en överenskommelse om att han ska få se allt material i boken som rör honom.

- Jag skulle aldrig ens i sömnen ingå en sådan överenskommelse. Han har fått se delar av boken och sina citat samt fått möjlighet att bemöta alla viktiga uppgifter, säger hon.

Qviberg avstår från stämningar

Neurath berättar att Enblad inte är ensam om att ha synpunkter på boken.

- En person har sagt att han kommer att "vidta åtgärder" om jag publicerar några uppgifter.

Även Mats Qviberg har fått se delar av vad som kommer att stå i boken. Han har dock inte opponerat sig nämnvärt, enligt Neurath.

- Det kommer absolut inte vara positivt alla gånger men han har faktiskt inte gjort några stora protester.

Istället har Qviberg enligt Neurath uttryckligen sagt att "jag kommer i alla fall inte stämma dig".

- Han förstod själv att det bara skulle göra att mer ljus riktas mot boken. 

Neurath har, tillsammans med förlaget, fört samtal med egna jurister och berättar att hon ser allvarligt på situationen. Hon understryker dock att hon står fast vid att låta publicera boken.

- Jag kommer inte att ändra mig. Det vore ett nederlag för all granskande journalistik om man lät sig stoppas av folk bara för att de har pengar, säger hon och fortsätter:

- Annars är det väl just problemet med personer som vi ekonomijournalister granskar, att de har väldigt gott om pengar och kan driva sådant här väldigt långt.

Om det skulle sluta med rättegång tror Neurath ändå att risken att hon skulle förlora är väldigt liten.

. Jag är extremt noga med att allt jag skriver ska vara fakta. Så länge man styrka det, vilket jag kan, borde det förhoppningsvis vara en liten risk. Jag är inte orolig.

  • Alt-texten
    Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt