Skip to content

Man gripen efter Stockholmsbomb

En 30-årig man med kopplingar till självmordsdådet i Stockholm i december greps i Skottland på tisdagsmorgonen.

Den 11 december i fjol sprängde en man sig själv till döds på Bryggaregatan i centrala Stockholm. Kort före självmordsdådet exploderade en bil några hundra meter därifrån.

Den skotska polisens talesman uppger nu att en man med kopplingar till självmordsbomben i Stockholm har gripits i Glasgow och att mannen inte är brittisk medborgare.

– Det finns en viss koppling mellan den gripne personen i Skottland och det som hände i Stockholm den 11 december, säger vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, som leder den svenska förundersökningen om självmordsdådet, till Svenska Dagbladet.

Den 30-åriga mannen, som greps i området Whiteinch i Glasgow klockan 06.05 på tisdagsmorgonen, är misstänkt för terroristbrott och förhörs nu av polisen i Glasgow, enligt The Scotsman.

Polisen i Strathclyde vill inte kommentera gripandet närmare innan presskonferensen som de ska hålla på tisdagseftermiddagen har ägt rum.

– Vi går inte in på detaljer. En man greps i en fastighet i Whiteinch i Glasgow, säger en taleskvinna till Svenska Dagbladet.

Det har tidigare förekommit teorier kring att självmordsbombaren i Stockholm inte agerade på egen hand. Chefsåklagare Tomas Lindstrand har sagt att man av erfarenhet vet att "flera personer brukar vara involverade i en sådan här sak", skriver TT.

Terrorexperten Magnus Ranstorp är inte förvånad över gripandet i Skottland utan tror istället att fler gripanden är att vänta.

– Det finns många moment som pekar mot att han inte agerade ensam, utan hade hjälp av individer i Storbritannien. Enligt de personer jag har talat med som jobbar med terrorutredningen i Stockholm och terrorbekämpning fanns det indikationer på att vissa individer i Storbritannien hade kopplingar till Stockholmsbomben, säger han till Svenska Dagbladet.  

  • Alt-texten
    Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt