Skip to content

Fångade 13 000 fåglar - åtalas för djurplågeri

En man i 40-årsåldern från Hudiksvallstrakten åtalas för att ha jagat och fångat in över 13 000 fåglar med hjälp av nät och fällor. Flera hundra fåglar, både levande och döda, har påträffats i mannens hem.

I juni 2010 inkom ett anonymt tips till polisen. Vid husrannsakan hittade polisen flera hundra levande och döda fåglar i mannens hem.

Den åtalade är misstänkt för grovt jaktbrott, grovt artskyddsbrott och djurplågeri. Åklagare Christer B Jarlås kommer att yrka på att mannen döms till fängelse i minst två och ett halvt år.

- Detta är efter vad jag vet det mest omfattande jaktbrottet och det mest omfattande artskyddsbrottet vi har haft i Sverige. Straffvärdet får anses vara mycket högt. Maxstraffet för de grova brotten är fyra års fängelse och straffvärdet här bör vara på i vart fall runt 2 år och 6 månader, säger Christer B Jarlås till Svenska Dagbladet.

Enligt åtalet ska mannen under fem års tid, från januari 2005 till den 15 juni 2010, ha jagat och fångat in fåglarna i Gävleborgs län.

Av de infångade fåglarna har mannen valt att släppa flera fria medan han behållit vissa. Han ska också ha tagit ägg och ungar ur fågelbon. Fåglar som mannen fångat är bland annat en rad ugglearter, liksom hökar, falk, kungsfiskare, tretåig hackspett, ortolansparv och vitkindad gås. Flera av de fångade arterna är fridlysta.

  • Alt-texten
    Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt